Rromii din Maramures, in atentia autoritatilor franceze din Lille

Rromii din Maramures, in atentia autoritatilor franceze din Lille
Rromii din Maramures, in atentia autoritatilor franceze din Lille

Autoritatile franceze din Lille (Franta) au decis sa ia atitudine impotriva persoanelor de etnie rroma care s-au asezat undeva la marginea orasului si traiesc fie din cersetorie, fie din colectarea si vanzarea fierului vechi. O delegatie din Lille, formata din organizatii neguvernamentale au avut o intalnire in aceasta dimineata cu prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol.

Tema discutiei a constituit-o tocmai aceasta problema a persoanelor de etnie rroma, provenite si din alte judete, altele decat Maramuresul. Este vorba despre Timis, Bacau, Vaslui, Arad, Salaj, Vrancea, Sibiu si municipiul Bucuresti.

“Aceste familii de rromi s-au instalat pe un teren din sudul orasului Lille. Sunt aproximativ 50 de gospodarii amplasate, pe terenurile din apropierea orasului francez, unde traiesc peste 1400 de cetateni de etnie rroma proveniti din Romania. Principale resurse de venit erau obtinut prin cersetorie si colectare de fier vechi.

De incluziune si asistenta sociala beneficiaza in prezent 15 familii de etnie rroma. Persoanele respective au beneficiat de alocatii familiale, dar au primit si sprijin pentru integrare din partea mai multor institutii sau organizatii neguvernamentale (Casa de alocatii familiale, Medecins Solidarite de Lille, Asociatia pentru scolarizarea copiilor tigani, La Sauvegarde du Nord sau Fnars Nord Pas de Calais).

Pentru rezolvarea problemelor acestor comunitati autoritatile locale, organizatiile si asociatiile neguvernamentale au initiat proiectul european „ROMA”, pentru a gasi solutii la situatiile specifice, nevoile de cazare si de incluziune sociala pentru familiile de etnie rroma provenite din Romania. Proiectul a fost initiat de Reteaua de asociatii Roma, retea care reuneste mai multe asociatii neguvernamentale care au experienta necesara de a derula proiecte pilot, impreuna cu institutii franceze si romane. A fost incheiat un acord transnational pentru a defini activitatile care trebuie desfasurate de diferite asociatii membre, in cursul acestui an”, au subliniat oficialii Prefecturii Maramures.

„Saptamana trecuta o delegatie de la Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a fost prezenta in Baia Mare pentru a identifica si oferi sprijin la implementarea unor proiecte de integrare sociala a cetatenilor de etnie rroma care traiesc in municipiul resedinta de judet.

Am fost patru ani inspector scolar general, iar o perioada mai indelungata inspector scolar de specialitate. Cunosc comunitatile unde traiesc persoanele de etnie rroma din judet, iar noi am reusit sa finalizam cu succes proiecte de reabilitare a unor unitati de invatamant in aceste zone, la Ponorata si pe Calea Miresului.

Mai mult decat atat, am contribuit si la identificarea si formarea unor persoane ca mediatori scolari si mediatori sanitari. Cu toate acestea, mai sunt lucruri importante de facut, insa pentru aceasta este nevoie de schimbarea mentalitatii, de prezenta copiilor de etnie rroma la cursurile din programa scolara.

Trebuie sa inteleaga si ei ca educatia le ofera oportunitatea de se integra din punct de vedere social si economic, respectiv de a-si gasi mai usor un loc de munca calificat. Cred ca avand posibilitatea accesarii de fonduri europene putem elabora proiecte pe care sa le implementam in comunitatile de rromi si care sa puna in valoare abilitatile lor caracteristice de a munci in diferite domenii de activitate, prin crearea unor ateliere ce promoveaza mestesugurile, cultura si traditiile specifice rromilor”, a declarat Pocol.

Nu in ultimul rand, pentru a cunoaste situatia reala referitoare la asistenta sociala acordata rromilor, partea franceza a propus organizarea unui colocviu francez-roman, care se va desfasura in perioada 21-24 noiembrie a.c., care va marca o etapa importanta in elaborarea unor directii transnationale pentru incluziunea rromilor, avand in vedere contextul actual european si realitatile din teritoriu, in departamentul de Nord al Frantei, dar si in judetul Maramures.

“In cadrul manifestarii, care va avea loc in Sala de Consiliu a Comunitatii Urbane din Metropola Lille, va fi prezentata o sinteza a activitatii partenerilor semnatari ai acordului transnational si a unei strategii parteneriale pentru anul viitor. De asemenea, vor avea loc schimburi de experienta de buna practica a unor proiecte, respectiv vor fi organizate ateliere tematice de lucru pe tematica scolarizarii si protectiei copilului, adaposturilor multifunctionale, sanatate si insertie profesionala.

Au fost invitati sa participe din judetul Maramures la simpozionul de la Liile, reprezentanti ai Primariei Baia Mare, Primariei Coroieni, Institutiei Prefectului -Judetul Maramures, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Universitatea de Nord Baia Mare, mediatori sanitari si societati comerciale in care sunt angajate persoane de etnie rroma”, au concluzionat cei de la Prefectura Maramures.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole