Iarna s-a instalat în an umite localităţi din judeţul Maramureş. Vremea a fost rece, cu cer variabil şi înnorări temporare. Pe parcursul zilei de ieri a căzut burniţă şi izolat ninsoare la Cavnic. Vântul a suflet moderat cu intensificări în zona montană, unde a atins viteze de până la 86 km/h.
Temperatura scăzută de pe parcursul nopţii (-5 grade Celsius), umiditatea datorată râului Cavnic şi curenţii de aer rece au favorizat condiţii propice pentru formarea poleiului pe unele tronsoane de drum ( pe DJ 184 în oraşul Cavnic, în zona podurilor şi podeţelor, pe partea montană a oraşului Cavnic, în Pasul Roata şi până la intersecţia cu drumul judeţean DJ 109F care asigură accesul spre localitatea Strâmbu Băiuţ; pe DJ109F în zona pârtiilor de schi spre localitatea Budeşti, dar şi pe DJ 185 Călineşti-Bârsana).
Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea acestor drumuri judeţene au intervenit cu uitlaje şi au împrăştiat 14 tone de material antiderapant pentru a combate poleiul şi a asigura desfăşurarea traficului rutier. La această oră, drumurile judeţene DJ 184, DJ 109F şi DJ 185 sunt umede şi pe unele sectoare sunt semnalate porţiuni cu polei.
Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene chiciura căzută a contribuit la formarea poleiului pe unele zone. S-a acţionat de către angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri cu un 16 utilaje şi au fost răspândite 75 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Pe aceste sectoare de drumuri judeţene, carosabilul este, acum, curat şi umed.
Sectoarele de drumuri naţionale au carosabilul curat şi umed. S-a intervenit cu utilaje şi material antiderapant pentru asigurarea traficului rutier pe mai multe sectoare ( pe E58 Baia Mare-Seini şi DN 1 C Baia Mare-Dej cu 24 tone de material antiderapant; pe DN 18 în Pasul Gutâi cu trei tone de material antiderapant, pe pe DN 18 şi DN 19 la au fost împrăştiate nouă tone de material antiderapant, iar pe DN18 la Borşa s-a acţionat cu patru tone de material antiderapant, aici carosabilul este parţial umed, iar pe DN 18B Baia Mare-Târgu Lăpuş s-au folosit şase tone de material antiderapant).
Cursa aeriană de pasageri pe relaţia Baia Mare- Bucureşti a decolat, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare fără întârziere.
METEO
Valori ale temperaturilor aerului: -9 grade Celsius în Pasul Gutâi şi la Copalnic; -6 grade Celsius la Borşa-5 grade Celsius la Petrova, Cavnic, Fereşti şi Leordina; -4 grade Celsius în Baia Mare, Târgu Lăpuş şi la Ardusat; -3 grade Celsius în Sighetu Marmaţiei; -2 grade Celsius la Vişeu de Sus, Călineşti şi Bârsana.
Meteorologii au prognozat pentru astăzi o vreme rece , îndeosebi noaptea şi dimineaţa.Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 şi 6 grade Celsius, iar cele minime între -4 şi -8 grade Celsius. Izolat în zonele joase se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.
HIDRO
În ultimele 24 de ore, nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile, influenţate de fenomenele de iarnă instalate. Este formată gheaţă la mal pe râurile Tisa şi Cavnic, Vişeu, Vaser, Ruscova, Iza, Lăpuş, Sălaj, Suciu, Cavnic şi Firiza. Pe râurile Iza şi Mara sunt formate poduri de gheaţă cu ochiuri. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se efectuează în condiţii de siguranţă.
Rareş Bogdan