Vremea s-a răcit faţă de ziua precedentă. Cerul a fost temporar noros. În prima parte a zilei, pe arii extinse a nins. Lapoviţă a căzut în localităţile situate în zona râului Someş. Cantitatea maximă de precipitaţii a avul valoarea de 8,5 l/mp, la Cavnic. Vântul a prezentat intensificări în zona montană înaltă de până la 65km/h, spulberând zăpada. Stratul de zăpada măsura 23 cm la Iezer.
„Atenţie şoferi! Pe DN 18, (între km 93-115), sectorul Petrova-Vişeu de Sus este semnalată ceaţă densă. Vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă.
Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zonele cu ceaţă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie.
Carosabilul sectoarelor de drumuri publice din judeţ (naţionale şi judeţene) este curat şi umed, cu excepţia unui tronson al DN 18, în Pasul Prislop, între km160 şi km180, unde conducătorii auto vor întâlni pe carosabil un strat de zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm.
Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea pe timp de iarnă a drumurilor naţionale au intervenit cu 16 utilaje şi au împrăştiat 105 tone de material antiderapant (şase tone pe DN1C; opt tone pe E58; 30 tone pe DN 18, în Pasul Gutâi; 12 tone pe sectorul DN 18 la Sighetu Marmaţiei; 10 tone pe sectorul DN19, Dealul Huta-Certeze; şase tone pe DN 18, la Petrova; 13 tone pe DN18, la Vişeu de Sus; trei tone pe DN17C, Dealul Ştefăniţei; 18 tone pe sectorul DN18, la Borşa şi Pasul Prislop şi şate tone pe DN18B Copalnic-Târgu Lăpuş).
Temperaturile scăzute de pe parcursul nopţii şi acestei dimineţi (-7 grade Celsius) şi curenţii de aer rece au contribuit la formarea poleiului pe sectoarele ale drumului judeţean la Cavnic şi în zona montană a oraşului, respectiv pe DJ109F, în zona pârtiilor de schi şi a cantonului. S-a intervenit cu utilaje şi au fost împrăştiate 16 tone de material antiderapant pentru a combaterea poleiului.
Angajaţii societăţii care întreţin viabilitatea DJ 184, DJ109F şi DJ185 au acţionat cu utilaje, cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au utilizat 58 tone de material antiderapant. Acum carosabilul celor trei drumuri judeţene este curat, dar umed. Zăpadă măsoară pe acostament între 40-50 de cm, iar pe câmp între 25-30 cm.
Şi pe alte sectoare de drumuri judeţene din zone de deal şi de munte au fost condiţii meteorologice favorabile formării poleiului. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au acţionat cu 27 de utilaje pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi împrăştiat 295 tone de material antiderapant. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă.Carosabilul este umed pe drumurile judeţene”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJSU MM, Dan Bucă.
METEO
Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -8 grade Celsius la Borşa; -7 grade Celsius la Târgu Lăpuş şi Fereşti; -6 grade Celsius la Copalnic; -5 grade Celsius la Iezer, Petrova; -4 grade Celsius în Pasul Gutâi la Vişeu de Sus şi Ardusat; -3 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei şi -2 grade Celsius în Baia Mare.
Meteorologii au prognozat că vremea va fi apropiată astăzi de normalul termic, specific acestei perioade de iarnă. Cerul va fi noros. Îndeosebi în cursul nopţii vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Vântul va prezenta intensificări în zona montană înaltă.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 şi 5 grade Celsius, iar cele minime între -5 şi -2 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă. Termometrele indică acum: -8 grade Celsius la Târgu Lăpuş;- 6 grade Celsius la Ocna Şugatag;
-5 grade Celsius la Iezer, Borşa şi Sighetu Marmaţiei; -4 grade Celsius la Petrova şi Vişeu de Sus -3 grade Celsius în Baia Mare, Dragomireşti şi Săpânţa.
HIDRO
Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în scădere, chiar dacă a nins, datorită temperaturilor scăzute şi fenomenelor de iarnă instalate. Răcirea vremii a contribuit la formarea gheţii la malurile râurilor Vişeu şi Ruscova. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 90%.
Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi în uşoară scădere, influenţate în continuare de fenomenele de iarnă. Stratul de zăpadă are grosimea: 35 cm la Izvoare; 30 cm la Şuior şi Cavnic; 25 cm la Băiuţ, Preluca şi Mesteacăn; 22 cm la Luhei; 20 cm la Cabana Pleşca; 11 cm la Firiza; 10 cm la Târgu Lăpuş şi Fereşti; 8 cm în Poiana Borşa şi Vişeu de Sus; 6 cm, la Moisei; 5 cm în Baia Mare şi zonele limitrofe ale municipiului; 4 cm la Leordina; 3 cm la Suciu de Jos, Mara, Săcel şi Ruscova.
Rareş Bogdan