La această oră este semnalată ceaţă în multe zone ale judeţului, pe sectoarele de drumuri publice. În Baia Mare, pe DN1C şi E58, vizibilitatea este redusă sub 80 de metri. În Pasul Gutâi, vizibilitatea este redusă (între km13 şi km15) sub 100 de metri.
Pe DN18, la Sighetu Marmaţiei, Petrova şi Vişeu de Sus ceaţa reduce câmpul de vizibilitate sub 100 de metri. Pe DN19, câmpul de vizibilitate este redus sub 150 de metri. Pe DN17C, Dealul Ştefăniţei, câmpul de vizibilitate este redus sub 100 de metri. Pe DN18B, Baia Mare-Târgu Lăpuş vizibilitatea este redusă sub 100 de metri.
Ca urmare a acestor fapte, ca de fiecare data, Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi carosabil umed, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent.
Se impune ca şoferii să renunţe la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie.
Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune.
„Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ. Vremea fost apropiată de normalul termic al acestei perioade. Cerul a fost mai mult noros. A nins slab în zonele de deal şi de munte.
Cantitatea maximă de precipitaţii 3 l/mp la Iezer. Vântul a suflat slab, la moderat. A prezentat însă intensificări în zona înaltă de munte, de până la 43 km/h, la Iezer, unde a spulberat zăpada. Stratul de zăpadă măsura, aseară la munte, 60 cm la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 2 grade Celsius şi 5 grade Celsius.
Zăpadă frământată depusă pe carosabil şi care măsoară până la 1 cm, întâlnesc conducătorii autovehiculelor care se deplasează pe DN18, în Pasul Prislop (între km156 şi km180). Celelalte sectoare de drumuri naţionale (DN18 DN1C; E58; DN19; DN17C şi DN18B) au carosabilul curat şi umed.
Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat cu 16 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 123 tone de material antiderapant. S-a acţionat, datorită temperaturilor scăzute din cursul nopţii cu material antiderapanti pentru a preveni formarea poleiului.
Temperaturile scăzute din timpul nopţii şi în această dimineaţă coroborate cu umiditate şi curenţii de aer rece au contribuit la formarea poleiului pe DJ184, zona montană a oraşului Cavnic, DJ109F, Pasul Roata, zona pârtiilor de schi şi traseul până la canton, dar şi pe DJ185 Călineşti-Bârsana.
Angajaţii societăţii care întreţin şi asigură viabilitatea celor trei drumuri judeţene au intervenit şi împrăştiat 29 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului. De asemenea, cu freza de zăpadă adusă la solicitarea prefectului Sandu Pocol pentru îndepărtarea nămeţilor de zăpadă formaţi pe acostamentul DJ184 şi DJ109F”, a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş.
Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.
Rareş Bogdan