Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord a emis o avertizare cod galben de ger, pentru intervalul 28 ianuarie – 3 februarie, când sunt aşteptate temperaturi între -25 şi -15 grade Celsius, avertizare valabilă pentru Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania şi Maramureş.
În această perioadă, în Maramureş vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi dimineţilor, astfel încât temperaturile minime se vor încadra, pe arii extinse, între -25 şi -15 grade Celsius, iar cele maxime din timpul zilei for fi negative.
Prefectul Sandu Pocol a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi luarea de măsuri la nivelul celor 76 de unităţi admnistrativ-teritoriale. Primarii trebuie să identifice locaţii corespunzătoare şi încălzite pentru persoanele fără adăpost, dar şi pentru cetăţenii cu probleme de sănătate sau care pot suferi şocuri hipotermice sau degerături.
„Patrulele mixte de ordine publică (poliţişti şi jandarmi) vor anunţa şi solicita în cazul identificării unor persoane fără adăpost (locurile cunoscute unde se aciuază acestea) sau a celor cu probleme de sănătate, în perioada geroasă, sprijinul SMURD şi ambulanţelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă pentru a li se acorda primul ajutor medical de urgenţă (UPU Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare), iar mai apoi să fie transportaţi la centrul Multifuncţional „Azilul de Noapte” unde li se va acorda adăpost pe timp de noapte şi vor beneficia de hrană caldă.
S-au luat măsurile necesare pentru asigurarea furnizării serviciilor de utilitate publică populaţiei (alimentare cu energie electrică, gaze naturale, apă şi canalizare şi telefonie). În cazul apariţiei unor defecţiuni în reţele de distribuţie, echipe de intervenţie au fost constituite şi pregătite să remedieze deficienţele şi să asigure continuitatea furnizării acestor servicii”, au menţionat reprezentanţii CJSU Maramureş.
Cetăţenilor li se recomandă pe cât posibil să nu expună la frig, să se îmbrace adecvat pentru perioada geroasă şi să evite şederea îndelungată afară, pe perioada cu temperaturi extrem de scăzute. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă. Pe ger, persoanele cu probleme de sănătate vor putea intra, în timpul zilei, în lăcaşurile de cult, instituţii publice, farmacii pentru a se adăposti şi încălzi.
Totodată, cetăţenii sunt sfătuiţi ca la ieşirea în exterior şi expunerea la ger să nu stea pe loc, să se mişte cât mai mult timp pentru a pune sângele în funcţiune.
Medicii sfătuiesc populaţia să evite în perioada cu ger consumul de băuturi alcoolice şi recomandă o alimentaţie corectă: proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai şi supă caldă).
Primarii vor lua măsuri pentru întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale. Se va monitorizara situaţia hidrometeorologică, în scopul de a evita blocarea cu plutitori şi gheţuri, în special în zonele unde sunt amplasate gospodării, poduri rutiere şi de cale ferată, prizelor de apă, de evacuare a apei din incinte.
Se recomandă evitarea utilizării instalaţiilor improvizate de încălzire care pot provoca incendii sau intoxicări cu monoxid de carbon şi pune în pericol viaţa oamenilor şi a bunurilor materiale în această perioadă. Vor fi întreţinute corespunzător şanţurile, rigolele de scurgere a apelor pluviale şi se va proceda la îndepărtarea materialului existente în zona secţiunilor de scurgere a podurilor, podeţelor şi gurilor de canalizare.
OUG 99/2000 privind protecţia persoanelor încadrate în muncă obligă angajatorii ca în perioada cu temperaturi negative extreme, de la valoarea -20 grade Celsius, trebuie să asigure salariaţilor măsuri pentru asigurarea condiţiilor micloclimaterice la locul de muncă. Acestea vor fi stabilite de către angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, asigurarea echipamentului individual de protecţie. Aceste măsuri sunt luate, conform legislaţiei în vigoare de către angajatori, dacă temperaturile se menţin pe o perioadă de cel putin două zile consecutiv.
R.B.