Temperaturi negative extreme în zonele depresionare din judeţ!

Vremea a fost rece, chiar geroasă noaptea şi dimineaţa. Temperatura aerului la Târgu Lăpuş a indicat, în cursul nopţii, valoarea de minus 27 grade Celsius. Cerul a fost temporar noros ziua şi mai mult degajat noaptea. Vântul a suflat în general slab. În zona montană înaltă a prezentat intensificări de până la 144 km/h, la Iezer.

Stratul de zăpadă măsura, aseară, 63 cm, la Firiza-Lac. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -2 grade Celsius şi 4 grade Celsius. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ.

Potricit informaţiilor furnizate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, la această oră şoferii întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 2 cm pe DN18, în Pasul Prislop (între km 154 şi km 180) şi cu grosimea de până la 1 cm pe DN17C, pe Dealul Ştefăniţei. Celelalte sectoare de drumuri naţionale din judeţ au carosabilul curat şi uscat, dar alternează şi cu tronsoane parţiale umede.

Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor judeţene au acţionat cu şapte utilaje şi au împrăştiat 49 tone de material antiderapant, pentru a preveni formarea poleiului. Cerul este senin acum pe toate sectoarele de drumuri naţionale din judeţ, iar vizibilitatea în trafic este bună. La Borşa, pe DN18, în Pasul Prislop vântul prezintă intensificări de până la 50 km/h.

Temperaturile scăzute, coroborate cu umiditatea râului şi curenţii de aer rece au favorizat formarea unor porţiuni de drum cu gheaţă pe DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic, dar şi pe DJ109F, sectorul de la pârtiile de schi, în vârful dealului şi până la canton.

Angajaţii societăţii care întreţin şi asigură viabilitatea celor trei drumuri judeţene au intervenit şi răspândit preventiv 18 tone de material antiderapant şi au lucrat, inclusiv manual, pentru a înlătura gheaţa de pe carosabil. Acum carosabilul celor trei drumuri judeţene (DJ184, DJ109F şi DJ185) este curat şi uscat, însă alternează şi cu tronsoane de carosabil umed în zona de pădure şi a podeţurilor. Pe marginea drumului judeţean DJ 184 şi DJ109F mai sunt formate porţiuni de gheaţă.

Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene, angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 30 utilaje şi au utilizat 186 tone de material antiderapant pentru a preveni şi combatere poleiul. Pe sectoarele de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii circulaţia rutieră se desfăşoară fără probleme, carosabilul fiind curat, uscat, însă alternează şi cu sectoare de drum umed. Pe sectoarele din zona de munte mai există tronsoane pe care se află depus pe carosabil un strat de zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm..

Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.

METEO

Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -22 grade Celsius la Copalnic; -20 grade Celsius la Târgu Lăpuş şi Fereşti; -18 grade Celsius la Petrova şi Leordina;-16 grade Celsius la Vişeu de Sus şi Dragomireşti; -15 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei şi Ardusat; -14 grade Celsius în Baia Mare, Ocna Şugatag, şi Cavnic; -12 grade Celsius la Călineşti, Văleni, Bârsana, şi Săpânţa; -10 grade Celsius la Borşa şi -9 grade Celsius la Iezer.

Vremea va fi astăzi, în judeţ, conform prognozei meteorologice, deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil.. Vântul va sufla în general slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -9 grade Celsius şi -6 grade Celsius, iar cele minime între -17 grade Celsius şi -12 grade Celsius, izolat mai coborâte în depresiuni, până la -20 grade Celsius. Meteorologii au avertizat faptul că în cursul nopţii de 8-9 februarie, temperatura aerului va putea să scadă, în Maramureş, sub minus 20 grade Celsius.

Va fi a doua noapte consecutiv cu valori extreme negative la Târgu Lăpuş, iar potrivit OUG 99/2000 care face referire la protecţia persoanelor încadrate în muncă angajatorii sunt obligaţi ca în perioada cu temperaturi negative extreme să asigure salariaţilor măsuri pentru asigurarea condiţiilor microclimaterice la locul de muncă. Acestea vor fi stabilite de către angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă, în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Termometrele indică acum: -26 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -25 grade Celsius la Copalnic; -24 grade Celsius la Petrova; -20 grade Celsius la Borşa; -19 grade Celsius la Vişeu de Sus, Leordina, Cavnic şi Fereşti; -18 grade Celsius la Iezer; -17 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei; -16 grade Celsius la Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni şi Bârsana; -15 grade Celsius la Dragomireşti; -14 grade Celsius în Baia Mare; -13 grade Celsius la Săpânţa

Comitetul judeţean de iarnă recomandă locuitorilor să nu expună la frig şi să evite şederea îndelungată afară. Dacă sunt nevoiţi să o facă atunci trebuie să se îmbrace adecvat şi să nu iasă din casă fără mănuşi, căciula, fular şi şosete groase (din bumbac sau lână). Încălţămintea trebuie să aibă talpa groasă şi să fie bine căptuşită.O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă.

Persoanele cu afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger. Expunerea îndelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldura poate, de asemenea, favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numără bolile pulmonare şi reumatismul. Nu se recomandă transportarea copiilor pe distanţe lungi în vehicule fără încălzire şi nu trebuie să îi lăsaţi să aştepte sau să îi uitaţi în autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degerături, hipotermii sau boli respiratorii.

Specialiştii în medicină afirmă că organismul uman tinde să-şi menţină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea cu cât temperatura mediului este mai scazută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeala, vântul sau alţi factori, acest proces creşte exponenţial.

În acest context, medicii sfătuiesc populaţia să evite, în perioada cu ger persistent, consumul de băuturi alcoolice şi recomandă o alimentaţie corectă: proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai şi supă caldă). Evitaţi consumul de băuturi alcoolice. Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea circulaţiei la nivelul pielii şi pierderea căldurii extrem de rapid.

Cursa aeriană de pasageri a decolat fără întârziere, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Nu a fost nevoie de lucrări pentru dezgheţarea aeronavei. Pista este curată şi uscată, iar vizibilitatea este bună în zonă. Temperatura aerului indică valoarea de -15 grade Celsius.

HIDRO

Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile, influenţate însă de temperaturile negative şi intensitatea fenomenelor de iarnă instalate. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Ruscova, Someş, Sălaj, Lăpuş, Săsar, Firiza, Baicu şi Cisla. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor Ruscova, Iza (trei poduri de gheaţă), Mara, Cavnic şi Suciu. Apa râurilor curge pe sub podul de gheaţă. La staţia hidrologică Strâmtura, apa râului Iza şi cea a râului Mara curg peste podurile de gheaţă format.

Nu sunt pericole de inundaţii. Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile Vişeu, Vaser, Botiza, Mara, Lăpuş, Cavnic şi Firiza. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 81%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi în uşor variabile.

Stratul de zăpadă existent măsoară: 87 cm la Baraj Runcu; 85 cm la Cavnic; 63 cm la Blidari; 61 cm la Firiza; 46 cm la Luhei; 43 cm Târgu Lăpuş: 42 cm la Răzoare; 40 cm pe Valea Vaserului; 38 cm la Leordina; 35 cm la Ruscova; 36 cm la Bistra; 35 Sighetu Marmaţiei şi Mara; 34 cm la Suciu de Jos; 32 cm la Baia Borşa; 30 cm Vadu Izei şi Dragomireşti; 29 cm la Ocna Şugatag; 28 cm la Săcel şi Copalnic, 27 cm în Baia Mare; 26 cm în Lăpuşel; 25 cm în Şieu şi Poiana Borşa; 23 cm la Cicârlău; 22 cm la Ulmeni; 20 cm la Iezer, Sălsig şi Bicaz şi 18 cm la Strâmtura.

La ora 8.00 temperatura aerului avea următoarele valori: -24 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -22 grade Celsius la Copalnic; -19 grade Celsius la Fereşti şi Leordina; -16 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei; -11 grade Celsius în Baia Mare; -10 grade Celsius la Ocna Şugatag; -9 grade Celsius la Iezer.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole