Târgu Lăpuş, polul frigului din nou în Maramureş

Dacă este să dăm crezare valorilor temperaturilor aerului înregistrate pe parcursul nopţii şi a dimineţii, atunci am putea spune că oraşul Târgu Lăpuş a fost iarăşi polul frigului în judeţul Maramureş, termometrul indicând aici valoarea de -22 grade Celsius la Târgu Lăpuş.

Minus 21 grade Celsius am avut şi la Copalnic, Leordina şi Fereşti, -20 grade Celsius la Petrova, -18 grade Celsius în Baia Mare, Vişeu de Sus, Dragomireşti şi Ardusat, -17 grade Celsius la Borşa, -16 grade Celsius la Iezer, -15 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei şi Cavnic, -14 grade Celsius la Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni, Bârsana şi Săpânţa sau -12 grade Celsius în Pasul Gutâi şi Baia Sprie.

Vremea va fi astăzi, în judeţ, conform meteorologilor, deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi temporar noros şi izolat, în cursul zilei, va ninge slab. Vântul va sufla în general slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -9 grade Celsius şi -5 grade Celsius, iar cele minime între -16 grade Celsius şi -13 grade Celsius, izolat mai coborâte în depresiuni, până la -20 grade Celsius.

Având în vedere aceste aspecte angajatorii trebuie să respecte prevederile OUG 99/2000, ce face referire la protecţia persoanelor încadrate în muncă angajatorii sunt obligaţi ca în perioada cu temperaturi negative extreme să asigure salariaţilor măsuri pentru asigurarea condiţiilor microclimaterice la locul de muncă. Acestea vor fi stabilite de către angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă, în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Comitetul judeţean de iarnă recomandă locuitorilor să nu expună la frig şi să evite şederea îndelungată afară. Dacă sunt nevoiţi să o facă atunci trebuie să se îmbrace adecvat şi să nu iasă din casă fără mănuşi, căciula, fular şi şosete groase (din bumbac sau lână). Încălţămintea trebuie să aibă talpa groasă şi să fie bine căptuşită.

O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă. Persoanele cu afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger. Expunerea îndelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldura poate, de asemenea, favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral.

Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numără bolile pulmonare şi reumatismul. Nu se recomandă transportarea copiilor pe distanţe lungi în vehicule fără încălzire şi nu trebuie să îi lăsaţi să aştepte sau să îi uitaţi în autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degerături, hipotermii sau boli respiratorii.

Specialiştii în medicină afirmă că organismul uman tinde să-şi menţină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea cu cât temperatura mediului este mai scazută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeala, vântul sau alţi factori, acest proces creşte exponenţial.

În acest context, medicii sfătuiesc populaţia să evite, în perioada cu ger persistent, consumul de băuturi alcoolice şi recomandă o alimentaţie corectă: proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai şi supă caldă). Evitaţi consumul de băuturi alcoolice. Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea circulaţiei la nivelul pielii şi pierderea căldurii extrem de rapid.

Cursa aeriană de pasageri a decolat fără întârziere, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Nu a fost nevoie de lucrări pentru dezgheţarea aeronavei. Pista este curată şi uscată, iar vizibilitatea este bună în zonă. Temperatura aerului indică valoarea de -18 grade Celsius.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole