Află starea drumurilor din Maramureş

Circulaţia rutieră este asigurată şi se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ, nefiind înregistrate blocaje sau perturbări ale traficului rutier.

Potrivit CJSU Maramureş, conducătorii care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale întâlnesc zăpadă frământată pe întreg sectorul DN18 la Borşa. Celelalte drumuri naţionale au carosabilul curat şi umed. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin practicabilitatea drumurilor naţionale au acţionat cu şapte utilaje, cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii şi au împrăştiat 119 tone de material antiderapant. Cerul este acoperit acum pe majoritatea sectoarelor de drumuri naţionale. Vizibilitatea este bună în trafic.

„A nins pe parcursul în prima parte a zilei de ieri la Cavnic. Angajaţii societăţii care întreţin şi asigură viabilitatea celor trei drumuri judeţene (DJ184, DJ109F şi DJ185) au intervenit cu utilaje pentru a curăţa zăpada de pe carosabil şi au răspândit 22 tone de material antiderapant.

S-au efectuat lucrări cu frezele de zăpadă pe traseul drumurilor judeţene pe DJ184 şi DJ109F. De asemenea, s-a procedat cu un autograder la lărgirea părţii carosabile pe DJ109F, în zona pârtiilor de schi pentru a asigura şi duminică parcarea autovehiculelor în condiţii care să nu contribuie la perturbarea traficului rutier. Carosabilul celor trei drumuri judeţene este curat, dar umed. Pe acostament sunt prezente formaţiuni de gheaţă formate datorită temperaturilor scăzute şi curenţilor de aer rece. Cerul este acoperit la Cavnic, Ocna Şugatag, Văleni, Călineşti şi Bârsana.

Precipitaţii sub formă de ninsoare s-au înregistrat ieri şi pe sectoarele de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii de drumuri şi poduri. Vântul a viscolit zăpada pe DJ 184B, pe traseul cuprins între Ciolt-Codru Butesii.

Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea acestora au acţionat cu de 33 utilaje, cu lamă, pentru îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil şi au utilizat peste 238 tone de material antiderapant. Circulaţia rutieră pe aceste sectoare este asigurată şi se desfăşoară în condiţii de iarnă. Carosabilul majorităţii sectoarelor de drumuri judeţene este curat, dar umed. Pe sectoarele de drumuri judeţene din zona de munte carosabilul este acoperit cu un strat de zăpadă frământată care măsoară între 2-3 cm”, au explicat oficialii CJSU Maramureş.

Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.

METEO

Meteorologii au prognozat că vremea se va încălzi uşor astăzi faţă de intervalul precedent. Cerul va fi variabil, dar noros în cursul serii şi al nopţii. Pe arii extinse, seara şi noaptea vor cădea precipitaţii mixte. Vor fi condiţii favorabile formării poleiului. La munte va ninge. Vântul va sufla slab la moderat.

În zona montană înaltă va prezenta intensificări care vor viscoli ninsoarea şi spulbera zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3 grade Celsius şi 0 grade Celsius, iar cele minime între -8 grade Celsius şi -5 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă, care va fi asociată cu depunere de chiciură.

Termometrele indică acum: -10 grade Celsius la Iezer; -6 grade Celsius la Borşa, Petrova şi Cavnic; -5 grade Celsius la Ocna Şugatag şi Fereşti; -4 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Dragomireşti, Leordina, Târgu Lăpuş şi Copalnic; -3 grade Celsius la Călineşti, Văleni, Bârsana şi Fereşti; – 2 grade Celsius în Baia Mare. Indicele de răcire are următoarele valori: -10 unităţi la Iezer; -4 unităţi la Târgu Lăpuş şi Sighetu Marmaţiei; -5 unităţi la Ocna Şugatag; -2 unităţi în Baia Mare.

Având în vedere condiţiile meteorologice favorabile formării poleiului pe carosabilul drumurilor rutiere, comitetul judeţean de iarnă solicită conducătorilor auto să ţină cont de recomandările agenţilor poliţiei rutiere. Este important să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările, în cazul derapării autovehicului.

La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor.

Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie materiale antiderapante.

Factori de risc pe drumurile cu polei îl reprezintă: scăderea aderenţei şi creşterea semnificativă a spaţiului de frânare; se diminuează stabilitatea transversală şi longitudinală a autovehiculului; există posibilitatea intrării în derapaj în orice moment, atât la frânare cât şi la accelerare; imposibilitatea controlului direcţiei în cazul apăsării simultane a pedalei de ambreiaj şi frână; intrarea în derapaj la orice bruscare a volanului; virajele sunt greu de controlat; pietonii se deplaseaza greoi, existând pericolul să alunece şi să cadî în faţa autovehiculelor; plecări dificile de pe loc sau uneori chiar imposibilitatea plecării de pe loc.

Conducerea pe polei este deosebit de riscantă şi necesită îndemânare în manevrarea autovehiculului. Pe polei conducătorul auto trebuie să folosească rar pedala de frână.

Turiştii care intenţionează să se aventureze pe trasee montane li se indică să îşi anunţe prezenţa, în zonă, jandarmilor montani şi salvamontiştilor. A nins în zona montană şi există pericolul producerii avalanşelor. Este foarte important ca amatorii de drumeţii să renunţe la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi puşi în situaţia de a fi expuşi unor pericole, din cauza ninsorii viscolite sau a vântului puternic care poate să le pună în primejdie viaţa. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor situaţii de urgenţă.

HIDRO – stratul de zăpadă are 114 cm la Baraj Runcu şi 103 cm la Cavnic

Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au uşor în scădere uşoară, influenţate de fenomenele de iarnă. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Ruscova, Someş, Sălaj, Lăpuş, Săsar, Cisla şi Firiza. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor Vaser, Ruscova, Iza (trei poduri de gheaţă), Mara, Suciu, Baicu şi Lăpuş. Apa râurilor curge pe sub podul de gheaţă.

Nu sunt semnalate pericole de inundaţii sau gospodării, respectiv obiective sociale şi economice care să poată fi afectate de sloiurile de gheaţă. Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile Vişeu, Botiza, Mara, Firiza şi Cavnic. Situaţia podurilor de gheaţă este monitorizată de către hidrologi. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă.

Coeficientul de umplere al lacului este de 81%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, dar influenţate, în continuare, de fenomenele de iarnă.

Stratul de zăpadă existent măsoară: 114 cm la Baraj Runcu; 103 cm la Cavnic; 75 cm la Blidari; 70 cm la Firiza; 52 cm în Leordina; 51 cm la Târgu Lăpuş; 48 cm la Răzoare; 45 cm la Luhei, Mara şi Lăpuşel; 44 cm în Baia Mare, Cicârlău şi Sălsig; 42 cm pe Valea Vaserului; 41 cm la Copalnic şi Bicaz; 39 cm la Sighetu Marmaţiei, Suciu de Jos şi Ruscova; 36 cm la Ulmeni şi Baia Borşa; 35 cm la Bistra; 32 cm la Vadu Izei şi la Şieu; 31 cm la Ocna Şugatag; 29 cm la Săcel; 28 cm în Poiana Borşa şi; Dragomireşti; 23 cm la Moisei; 21 cm la Iezer şi 20 cm la Strâmtura.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole