Centrul de afaceri Millenium M1 din Baia Mare va găzdui de Dragobete o audiere publică pe tema mult discutatului şi controversatului tratat ACTA. Evenimentul este organizat de către TEAM BM advocacy (coaliţie de advocacy alcătuită din 15 organizaţii nonguvernamentale de tineret din Baia Mare).
Organizatorii audierii au anunţat că vor fi invitaţi să ia cuvântul toate persoanele interesate precum şi reprezentanţi ai societăţilor comerciale ce activează în domeniul internetului.
„De asemenea vom invita să-şi exprime opinia reprezentanţi ai mediului politic.
Vor fi supuse dezbaterii următoarele aspecte:
1. Cum vedeţi faptul că România prin persoana lui STOIAN Petre (însărcinatul de afaceri din Tokyo) a semnat aderarea ţării noastre la ACTA?
2. Consideraţi că prin prevederile ACTA ar putea să vă fie limitate unele drepturi fundamentale?
3. Cum vedeţi rolul furnizorilor de internet în combaterea contrafacerilor conform ACTA?
Întrebare suplimentară:
Care parte a prevederilor ACTA vă deranjează cel mai mult? Argumentaţi.
Exprimarea opiniei faţă de propunerile initiatorilor, se face urmand instructiunile procedurii de audiere publica, astfel:
a. transmiterea unei depozitii scrise, de max 3 pagini, la adresa ACTA@w3b.ro;
b. sustinerea verbala a opiniei, in cadrul evenimentului.
c. simpla participare in calitate de martor la audiere”, au arătat organizatorii.
România a semnat ACTA la data de 26 ianuarie la Tokyo, prin persoana lui Petre Stoian, însărcinatul de afaceri din Tokyo. La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul de la Bucureşti a precizat că semnarea de către România a Acordului multilateral antipiraterie nu echivalează cu intrarea sa în vigoare, ci este doar o etapă dintr-un proces care ar urma să se încheie în vara acestui an cu un aviz din partea Comisiei Europene.
În cadrul emisiunii TV, “Report from Berlin”, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a criticat tratatul declarând că proiectul de lege este dezechilibrat. Mai multe manifestaţii au fost organizate, săptămâna trecută, în Europa, pentru a denunţa pericolele acordului ACTA.
Clauzele prevăzute în cadrul acestui tratat au revoltat un număr foarte mare de oameni care se împotrivesc cenzurării şi supraveghierii Internetului. Astfel că, în ţara noastră, au avut loc mai multe proteste în următoarle oraşe: Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bacău, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Olteniţa, Oradea, Piatra Neamţ, Sibiu, Slatina, Suceava şi Timişoara”, au continuat organizatorii.
Ambasadorul Sloveniei în Japonia deja şi-a cerut scuze pentru semnarea ACTA, în timp ce Letonia a retras tratatul din procesul de ratificare iar Slovacia a amânat această măsură. Potrivit ministrului Economiei şi Energiei, Traicio Traikov, Bulgaria va înainta un proiect de decizie pentru suspendarea oricărei participări la acest tratat. De asemenea Polonia, Germania şi Letonia au avut timp să discute despre ACTA şi să ia decizia finală – suspendarea demersurilor.
În prezent se consideră necesară o evaluare mai completă a efectelor pe care acordul le-ar putea avea asupra drepturilor fundamentale ale omului, în special asupra libertăţii de exprimare şi a dreptului la viaţă privată”, au anunţat organizatorii printr-un comunicat de presă.
Rareş Bogdan
daca ar fi destepti providerii de internet nu s-ar baga in toata balacareala asta pt ca o sa-si piarda clientii. adica eu ma abonez la internet si accept sa fiu supravegheat non stop de catre un nenea la care eu ii dau bani lunar pt acest serviciu? nici vorba