La Prefectura Maramureş a avut loc astăzi, 5 martie, o întâlnire la care au participat prefectul judeţului Maramureş, Sandu Pocol Bombonel, Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România, agronomul Ioan Mătieş, respectiv reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din judeţ.
Nu au lipsit de la întâlnirea cu Pocol directorii Florin Urs, Vasile Pop, Dănuţ Crişan, Vasile Ciuman şi Virgil Ţânţaş. Tema discuţiilor care s-au purtat a fost cea legată de identificarea de soluţii pentru întâbularea terenurilor din Maramureş, continuarea de investiţii şi atragerea de fonduri europene.
Inginerul agronom Ioan Mătieş a propus realizarea unei baze de date unitară cu privire la starea terenurilor din judeţ şi identificarea suprafeţelor de teren aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice, care să poată fi utilizată atât de către primării, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Maramureş, Direcţia Judeţeană de Statistică.
Realizarea aceste baze de date electronice, în mod unitar, va conduce la realizarea unor hărţi care vor elimina ambiguităţile existente şi întocmirea la nivelul fiecărei localităţi a planurilor cadastrale prin numerotarea blocurilor fizice, respectiv a parcelelor componente din cadrul acestuia.
Directorul APIA, Florin Urs, a precizat că la nivelul judeţului Maramureş există aproximativ 62.500 blocuri fizice, în care sunt declarate total sau parţia suprafeţele de teren întăbulate.
Directorul OCPI Maramureş, Vasile Ciuman, a menţionat despre procedurile prevăzute în legislaţia de vigoare, dar şi depre faptul că începând de astăzi, a început la sediul instituţiei cursuri pentru specialişti din primării, susţinute de lectori de specialitate din Bucureşti, pentru a-i învăţa modul în care se alcătuiesc planurile parcelare la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România a propus pentru realizarea acestei baze de date electronice, efectuarea unor paşi premergători pentru estomparea şi eliminarea elementelor carenţiale din agricultură în scopul: de a sprijini micii proprietari care doresc să îşi arendeze sau să îşi vândă terenurile, oferirea de informaţii publice utile cu privire la terenurilor dintr-o localitate; comasarea micilor parcele pentru realizarea de noi investiţii pe termen lung (posibilitatea întocmirii a unui plan de afaceri, derularea unor programe agricole); irigarea şi mecanizarea agriculturii în baza unor criterii eficiente.
Frânc a susţinut că pentru realizarea acestor acţiuni este imperios necesar completarea unui tabel nominal cu proprietarii suprafeţelor de teren dintr-un bloc fizic, respectiv a unui tabel pentru identificarea proprietarilor ce deţin suprafeţe agricole şi trecerea acestor informaţii pe planuri topografice, cu defalcarea intenţiilor de exploatare a terenurilor, pe culori şi semne distinctive: exploataţii proprii, exploataţii oferite spre arendare şi exploataţii oferite la vânzare.
Toate aceste informaţii vor contribui la realizarea unei baze de date electronice, la nivelul fiecărei localităţi, respectiv la o mai bună utilizare a exploataţiilor şi la un management mai eficient al fermierilor.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a propus efectuarea unei simulări, prin deplasarea la faţa locului, pentru realizarea unei proceduri de lucru şi a se vedea dacă poate fi pusă în practică realizarea unei asemenea baze de date informatice electronice.
Localităţi pilot au fost propuse Seini şi Mireşu Mare. A fost aleasă localitatea Mireşul Mare, urmând ca acţiunea care se va derula, săptămâna viitoare, să fie pregătită de către reprezentanţii asociaţiilor, APIA, DADR şi OCPI.
Vor fi luate aleator câteva blocuri fizice, iar persoanele fizice sau juridice care deţin suprafeţe de teren în aceste blocuri vor fi înştiinţate de către Primăria Mireşu Mare pentru a fi prezente şi a se încerca realizarea unei baze de date electronice unitare.
Reprezentanţii asociaţiilor profesionale de fermieri au menţionat că aceste propuneri vor eficientiza atragerea şi utilizarea fondurilor europene pentru terenurile agricole din judeţul Maramureş.
Rareş Bogdan