Poartă Maramureşeană la Ambasada SUA la Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş pentru a pune la dispoziţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii un obiect de artă tradiţională maramureşeană spre a fi expus în incinta noului sediu al Ambasadei de la Bucureşti.

Dat fiind acest fapt, autorităţile judeţene, în frunte cu preşedintele CJ MM, sunt în culmea fericirii. Aşadar, mai mulţi meşteri populari din Maramureş, renumiţi pentru meşteşugul lor, au fost contactaţi, iar în final s-a decis ca meşterul popular Teodor Bârsan (fiul cel mic al recunoscutului meşter Bârsan) să execute această poartă, după desenele şi modelele agreate de reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti. De altfel, şi Poarta Maramureşeană de la Viena a fost realizată de familia Bârsan (Teodor Bârsan tatăl, împreună cu cei doi fii ai săi, Teodor şi Ioan).

„Montarea porţii a avut loc în 12 martie, în pregătirea ceremoniilor de inaugurare a noului sediu al Ambasadei SUA la Bucureşti, care vor avea loc în 22 martie. La ceremonii a fost invitat să participe şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man.

Ca şi în cazul Porţii Maramureşene de la Viena, pentru domnia sa are o enormă bucurie că simbolul cel mai de preţ al Maramureşului este recunoscut ca valoare, acum şi de reprezentanţii SUA.

Poarta Maramureşeană este un brand al nostru, o superbă carte de vizită a Maramureşului, a României de altfel. Ea ne reprezintă sufleteşte. Cine a avut ocazia să vadă îndeaproape o astfel de poartă, a rămas cu siguranţă impresionat de modelele realizate cu măiestrie pe stâlpi, de armonia elementelor componente.
Iată de ce, este absolut necesar să ne recunoaştem în permanernţă valorile, să ne recunoaştem valoarea. Iar meşterului Bârsan, ca de altfel tuturor meşterilor populari celor care contribuie la păstrarea şi promovarea tradiţiilor noastre, îi mulţumesc pentru aportul adus, recunoscând, totodată, valoarea sa incontestabilă”, subliniază şeful CJ MM, Mircea Man.

Pentru cei care nu ştiu, în familia Bârsan se lucrează lemnul de generaţii întregi, din tată în fiu. Bătrânul Teodor Bârsan a lucrat pe lângă tatăl său de la vârsta de 16 ani, apoi lângă alţi meşteri mai în vârstă. Acum lucrează alţii cu el. Inclusiv cei doi fii ai săi. Şi are o convingere: “Cine este născut pentru artă nu poate să nu-i dea ascultare, iar familia mea o are în sânge de generaţii întregi”.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole