Pompierii atrag atenţia asupra pericolelor cauzate de incendiile de vegetaţie

Primăvara a sosit în Maramureş şi odată cu ea au început şi incendiile de vegetaţie uscată. Statisticile din ultimii ani arată că cel mai mare număr de arderi necontrolate se înregistrează în perioada martie – iulie, mai ales în zona rurală, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor.

Oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş ţin să arate că în unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, nerespectând în totalitate măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora.

„Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, facem apel la cetăţeni să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor :
 să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
 să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau
substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);

 arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale
combustibile să se facă în locuri special amenajate;
 cetăţenii să se intereseze în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

 arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă.
 să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia”, au arătat cei de la ISU MM.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole