Sala 105 a Palatului Administrativ a găzduit recent o întâlnire între autorităţile judeţene şi cele din regiunea Sardinia. Au fost prezenţi la întâlnire preşedintele CJ MM, Mircea Man, cei doi vicepreşedinţi CJ, viceprimarul Istvan Ludescher sau prefectul Sandu Pocol.
Proiectele majore de dezvoltare derulate în Maramureş şi potenţialul judeţului, din toate punctele de vedere, au fost prezentate de către preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, unei delegaţii din Provincia Ogliastra, Regiunea Sardinia – Italia.
Din delegaţia italiană au făcut parte Bruno Pilia – preşedintele Consiliului Regional Sardinia, Santino Piras – vicepreşedinte, Mimmo Lai – consilier pe probleme sociale (antreprenor firmă construcţii), avocatul Davide Burchi – consilier regional pe probleme de agricultură şi turism şi arhitectul Lucio Mereu – consilier regional pe probleme de urbanism.
Cuvântul de bun venit a fost adresat oaspeţilor de către prefectul Sandu Pocol, care a făcut şi o scurtă prezentare geografică a judeţului Maramureş.
Apreciind interesul privind oportunitatea de colaborare între Maramureş şi Sardinia, vizita italienilor în judeţul nostru este considerată mai mult decât oportună de preşedintele CJ. Tot Mircea Man a prezentat strategia de dezvoltare şi perspectivele judeţului.
El a amintit pe rând proiectele majore derulate în Maramureş: cele de infrastructură, de mediu, aducţiuni de apă şi canalizare, staţii de epurare, reabilitarea Spitalului Judeţean, extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Baia Mare, dotări ISU-SMURD, Circuitul Bisericilor de lemn, Sistemul integrat al deşeurilor. Pe de altă parte, Mircea Man a subliniat potenţialul turistic extraordinar, vorbind despre păstrarea tradiţiilor în satele maramureşene şi, mai ales, despre valoarea de necontestat a cetăţenilor acestui judeţ.
„Suntem onoraţi de prezenţa dumneavoastră în Maramureş şi apreciem, totodată, deschiderea şi interesul privind posibilele colaborări. Maramureşul este un brand al României. V-am vorbit despre cele mai importante proiecte care, cu siguranţă, vor manifesta interes şi pentru posibili investitori din regiunea dumneavoastră. Dar ceea ce vreau să subliniez este faptul că aici tradiţia este la ea acasă. Avem meşteri populari, avem folclor, avem multe valori.
Dar, de departe, aurul din Maramureş îl reprezintă oamenii. Sunt harnici şi oneşti, sunt gazde bune şi ospitaliere şi ştiu să treacă peste greutăţile vieţii cu încredere şi credinţă. De aceea, sunt mândru să îi reprezint de maramureşeni. Mai avem multe de făcut. Şi nu este deloc uşor. Însă sunt mulţumit de orice lucru mărunt realizat în fiecare zi. Lucrurile mici te ajută să realizezi proiectele mari”, a spus Mircea Man.
Nu a fost omis nici potenţialul derulării unor proiecte în Parteneriat Public Privat: Tunelul pe sub Gutin, relansarea mineritului şi altele de interes pentru investitorii italieni, şi nu numai.
La rândul lor, membrii delegaţiei au apreciat frumuseţea, ospitalitatea şi disponibilitatea autorităţilor maramureşene de a dezvolta relaţii de colaborare cu autorităţile şi investitorii din Regiunea Sardinia. Asta cu atât mai mult cu cât, spun ei, au găsit în Maramureş multe puncte comune.
“Am rămas impresionaţi atât de căldura cu care ne-aţi primit, cât şi de locurile minunate pe care le-am văzut în Maramureş. Este o mare asemănare între regiuni şi credem că putem avea schimburi la nivel economic, cultural şi turistic, în special. Prin parteneriatul nostru putem găsi puncte de referinţă care ne leagă. Vă asigurăm că ducem de aici doar impresii pozitive asupra potenţialului pe care îl aveţi”, a precizat vicepreşedintele Santino Piras.
De precizat că vizitele delegaţiei italiene în judeţ au fost organizate de Mariana Pop, inspector general al ISJ Maramureş. Printre altele, aceştia au vizitat Mănăstirea Bârsana şi Complexul Turistic Şuior.
La finalul întrevederii, oaspeţii din Sardinia au invitat autorităţile maramureşene într-o vizită în regiunea lor, pentru a vedea concret punctele comune în dezvoltarea unor colaborări concrete.
R.B.