Prefectul Sorin Rednic şi preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 26 Maramureş, judecător Virginia Pop, au avut o întâlnire de lucru cu structurile teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor în care au fost analizate măsurile dispuse, la nivelul judeţului, referitoare la menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice, premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 10 iunie.
În acest context, autorităţile cu atribuţii în menţinerea ordinii şi liniştii publice au solicitat respectarea legislaţiei în vigoare cu privire la adunările publice care vor fi organizate şi desfăşurate pe perioada derulării campaniei electorale (11 mai -9 iunie, ora 7.00), conform unei comunicări primite din partea Biroului Electoral Central.
Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare precizează la art.1 alin.(2) că adunările publice ce urmează să se desfăşoare în spaţii deschise (pieţe, căi publice sau alte locuri în aer liber) se pot organiza numai după declararea prealabilă. Prefectul Sorin Rednic a precizat că pentru organizarea adunărilor publice, solicitanţii se vor adresa, în scris, primarului unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază urmează să aibă loc manifestarea publică.
Organizatorii adunărilor publice au obligaţia de a depune declaraţia scrisă la primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale pe al căror teritoriu urmează să aibă loc adunarea publică, cu cel puţin trei zile înainte de data desfăşurării acesteia, în care trebuie să menţioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii şi durata acţiunii, traseele de afluire şi defluire, numărul aproximativ al participanţilor, persoanele împuternicite să asigure şi să răspundă de măsurile de organizare, serviciile pe care le solicitã din partea consiliului local, a poliţiei locale şi jandarmeriei, potrivit modelului prezentat în anexa prezentei legi.
La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (consiliilor locale) este înfiinţată şi funcţionează o comisie de avizare care este alcătuită din primarul localităţii, secretarul unităţii administrativ-teritoriale, după caz, şi reprezentanţi ai poliţiei şi jandarmeriei.
Adunările publice care se vor desfăşura, în aer liber, pe perioada campaniei electorale trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public.
Manifestările publice nu se pot desfăşura şi continua, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, după ora 23,00, caz în care intră sub incidenţa dispoziţiilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
R.B