Prefectul Sorin Rednic a fost înştiinţat de către primarul comunei Bicaz despre reactivarea unei alunecări de teren care pune în pericol stabilitatea drumului judeţean 108P, pe tronsonul Oarţa de Sus – Bicaz.
În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul a solicitat deplasarea, la faţa locului, a unei comisii alcătuite din membrii ai grupului de suport tehnic, ISU Maramureş, SGA Maramureş, Instituţiei Prefectului şi autorităţile locale.
Surparea s-a produs, pe partea dreaptă a drumului, pe sensul spre Bicaz, la o distanţă de aproximativ doi kilometri de intrarea în localitate, datorită infiltraţiilor apelor provenite din precipitaţii şi a subspălării fundaţiei drumului judeţean, pe fondul viiturilor de pe Valea Măgurii. De asemenea, zidul de sprijin al drumului este prăbuşit în vale, iar lucrarea de apărare a drumului a fost dislocată.
„Drumul judeţean a fost afectat pe o distanţă de aproximativ 15 metri lungime şi un metru lăţime. Structura de rezistenţă a podului amplasat în apropierea surpării nu a fost afectată. Alunecarea de teren a fost reactivată şi pune în pericol stabilitatea drumului, cu posibilitatea izolării localităţilor Bicaz, Corni şi Ciuta, unde trăiesc aproximativ 1100 de cetăţeni. Este singurul drum rutier de acces în această zonă, iar prăbuşirea lui ar conduce la imposibilitatea asigurării accesului, în cele trei localităţi, a autovehiculelor de intervenţie specifice structurilor abilitate (ambulanţă, SMURD, poliţie, jandarmi, pompieri etc).
De asemenea, participanţii la traficul rutier, pot fi implicaţi în accidente rutiere, având în vedere faptul că zona afectată de surpare este un tronson de drum cu multe curbe. Pentru a preveni pierderea de vieţi omeneşti sau rănirea persoanelor din autovehicule am procedat la montarea de indicatoare rutiere de presemnalizare a zonei afectate de alunecare şi de reducere obligatorie a vitezei pe ambele sensuri ale drumului judeţean (Atenţie, drum îngustat!, Depăşirea interzisă! şi Reducerea vitezei la 40 km/). În partea de amonte a drumului au mai fost identificate alte două surpări locale ale acostamentului drumului judeţean pe lungimi de şapte metri, respectiv opt metri. Dezvoltarea lor poate conduce, în viitor, la pierderea stabilităţii drumului şi în aceste două tronsoane. Pentru monitorizarea fenomenului de alunecare vor fi montaţi ţăruşi martori în zonele afectate de alunecarea de teren”, a declarat prefectul de Maramureş.
Experţii și administratorul drumului județean au apreciat ca măsură necesară de punere în siguranță intervenţia, în regim de urgenţă, pentru executarea unor lucrări de stabilizare și consolidare a drumului judeţean în zona afectată cel mai puternic de surpare (refacerea fundaţiei şi construcţia unui zid de sprijin din piatră), inclusiv a podului și a acostamentului în partea din amonte. Cantitatea de precipitații căzută, în ultima perioadă, în zona delimitată a comunei Bicaz a avut valoarea de 15 l/mp.