Pe teritoriul Municipiului Baia Mare s-au montat mai multe cişmele pentru apă, astfel încât băimărenii care sunt afectaţi de caniculă să poată sorbi o gură de apă care să îi ajute olecuţă să se răcorească.
Aşadar, angajaţii Primăriei Baia Mare au montat două cismele în Parcul Mara, două la RFN şi câte o cişmea în Parcul Dacia, la bazinul de înot, în Parcul Municipal, pe Câmpul Tineretului, respectiv la intersecţia străzii Andrei Mureşanu cu Gheorghe Şincai.
Reprezentanţii Comitetului Local pentrui Situaţii de Urgenţă ţin să atragă atenţia asupra faptului că temperaturile extreme pot provoca o serie de tulburări ale organismului, mai ales în cazul persoanelor care prezintă insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică etc. Anumite persoane pot intra chiar în şoc termic din cauza căldurii exagerate şi a nerespectării măsurilor de protecţie recomandate.
„Temperaturile ridicate dau, la nivelul organismului, stări de oboseală, mialgii (dureri musculare), slabiciune, dureri de cap, vărsaturi, ameţeli, greţuri.
In cazuri extreme (şoc termic) pot apărea tulburări ale funcţiei cognitive, halucinaţii, comportament bizar, confuzie, dezorientare şi chiar comă. Aceste persoane au nevoie de ingrijirile medicilor specialişti.
Atat adulţilor cât şi copiilor mici le este recomandat, pe cât posibil, să se ferească de razele soarelui, mai ales în intervalul 10.00 – 18.00 (sau chiar 19.00), când caldura este mai mare şi expunerea la razele ultraviolete este mult mai periculoasă.
Este indicat a se purta pălării pe cap (sau umbrele) şi haine deschise la culoare pentru a nu atrage şi mai mult căldura. Ochelarii de soare ne vor proteja ochii de razele puternice ale soarelui. Se vor face duşuri cât mai des.
Se vor consuma alimente usoare, mai puţine grasimi şi mai multe legume şi fructe, adica vitamine, pentru ca organismul nostru să facă faţă temperaturilor ridicate.
Hidratarea, esentială pe timp de caniculă, presupune consumarea unei anumite cantităţi de apă necesară organismului. Este indicată evitarea sucurilor carbogazoase, alcoolului, dar şi a băuturilor foarte reci. Daca ieşiti din casă nu uitaţi să luaţi şi o stică cu apă!
Atenţie însă la trecerea bruscă de la o temperatură ridicată la una foarte joasă. Aceasta trebuie facută treptat pentru a ajuta organismul sa se acomodeze”, au adăugat aceştia.
R.B.