Încă de la apariţia Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie printre poliţiştii maramureşeni, conducerea IPJ Maramureş împreună cu şeful Serviciului Resurse Umane (acelaşi comisar Cârlan Marius – pentru care comparaţia cu un „cârlan” nu este deloc potrivită cu domnia sa) au dezvoltat metode pentru selectarea poliţiştilor în diverse funcţii mai ştiinţifice decât segregarea, astfel încât Mendel ar fi invidios pe ingeniozitatea de a folosi în diverse experimente poliţişti şi nu boabe de mazăre.
Din păcate, ca o stranie asemănare, unii poliţişti ies din aceste selecţii de-a dreptul „zbârciţi” sau chiar şifonaţi. Şifonarea apare atunci când poliţistul încearcă să îşi păstreze gena „demnităţii” în faţa bisturiului chirurgilor pricepuţi înarmaţi cu legitimaţii înstelate.
Pentru lămurirea celor expuse de până acum o să detaliez un caz elocvent de segregare a poliţiştilor în cadrul IPJ Maramureş:
În data de 22.06.2012 este emisă de către IPJ Maramureş adresa (atenţie !!!) unică nr. 103.085 prin care este anunţat faptul că se face „recrutare şi selecţie din rândul agenţilor de poliţie” în vederea ocupării unui post vacant la Biroul Rutier Baia Mare. Această adevărată recrutare şi selecţie, bineînţeles, se face după nişte condiţii. Prima dintre condiţii, este logic, deţinerea permisului de conducere, iar spre surprinderea tuturor sunt menţionate categoriile A, B şi C.
Am contactat Serviciul Resurse Umane din cadrul IPJ Maramureş în legătură cu categoria C crezând că e o eroare, pentru că până acum nu am văzut o patrulă de poliţie rutieră conducând un camion, un microbuz sau un autovehicul cu remorcă în timpul serviciului, şi mi s-a spus clar şi răspicat că NU este o eroare. Apoi am rugat să mi se comunice câte camioane are în dotare IPJ Maramureş şi mi s-a răspuns cu o pauză lungă urmată brusc de o cădere a semnalului telefonului mobil.
Ghidându-mă după celebra expresie a lui Shakespeare că „ceva e putred în Danemarca” am încercat să aflu câţi agenţi de poliţie ar îndeplini această condiţie şi am aflat că este doar unul, respectiv agentul PUŢ AUGUSTIN, un agent unic de altfel, unic ca şi adresa prin care se anunţă ocuparea postului vacant. Pe lângă acest aspect, dacă lecturăm atent adresa unică a IPJ Maramureş, se poate observa că nu este vorba de nici un concurs pentru ocuparea postului, ci doar de „recrutare şi selecţie” dintre cei care îndeplinesc condiţiile impuse şi doar apoi de un posibil interviu la care (din nou atenţie !!!) nu se admit contestaţii, asta dacă cineva ar îndrăzni să-şi manifeste gena „demnităţii” în faţa comisiei de examinare.
După cum suntem obişnuiţi cu logica şefilor din poliţie se pare că vor avea mult de gândit pentru a-l selecta pe singurul care îndeplineşte toate condiţiile impuse după chipul şi asemănarea lui. Este regretabil că organizaţia profesională a poliţiştilor – CNP (şi asta „la fel de unică” !!!) nu ia atitudine faţă de astfel de mimări ale egalităţii de şanse între poliţişti şi faţă de călcarea în picioare a principiului imparţialităţii.
Cu această ocazie, dorim să propunem conducerii IPJ Maramureş ca pe viitor în cazul unor posturi vacante să se impună şi următoarele condiţii: culoarea ochilor (de preferabil albaştrii sau unul albastru şi unul roşu pentru asortarea perfectă cu girofarul), culoarea sângelui (cei care ar avea sânge „albastru de etil” şi nu de metil, să fie scutiţi de la acest criteriu pe motiv că deja sunt familiarizaţi cu aparatul Etilotest pentru testarea alcoolemiei) şi chiar culoarea „sindicală”.
Pronosticul organizaţiei noastre cu privire la ocuparea postului de la poliţia rutieră este … PUŢ AUGUSTIN. În acest sens facem chiar rămăşag!”, a subliniat liderul SNAP Maramureş, ag. Viorel Stroe.
Foarte tare! Am ras de am murit! In sfarsit un politist cu mai mult de doi neuroni! felicitari dle Stroe pt creatie! Superb!