Avertizare cod galben caniculă şi disconfort termic pentru Maramureş! Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord a transmis Instituţiei Prefectului-Judeţul Maramureş o avertizare meteorologică cod galben de caniculă şi disconfort termic valabilă până în data de 3 iulie a.c..
Potrivit declaraţiilor făcute de către purtătorul de cuvânt al CJSU MM, Dan Bucă, în atenţionare se menţionează că vremea va fi călduroasă (val de căldură ce se va abate asupra judeţului Maramureş). Local după-amiaza va fi caniculă, cu temperaturi maxime de 35-36 grade Celsius. După amiaza, local, se vor înregistra temperaturi cuprinse între 35-36 grade Celsius. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele de temperatură umezeală va atinge şi depăşi pragul critic de 80 unităţi, pe arii extinse.
„Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Se impune respectarea prevederilor O.G. nr. 99/2000. Aceasta prevede pe perioada de temperaturi ridicate, corelate cu umiditate, ca măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă să fie stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.
Angajatorii trebuie să asigure alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, asigurarea de apă (minerală sau plată adecvată), câte 2-4 litri pe persoană/schimb.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor, dar mai ales persoanelor vârstnice cu probleme de sănătate să evite, pe cât posibil, expunerea la soare şi căldură, în intervalul orar 12.00-16.00. Este important să consume lichide (apă şi sucuri de fructe, în cantitate de 2-4 litri/zi) pentru rehidratarea organismului.
Oferiţi aceste lichide copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, chiar dacă aceştia nu le solicită. La deplasarea în exterior, cetăţenii trebuie să poarte haine subţiri şi simple din ţesături naturale şi culori deschise, respectiv mijloace de protecţie: pălării, ochelari de soare, umbrele etc). Se va evita consumul de alcool şi excesul de cafea, respectiv băuturi carbogazoase şi cu conţinut ridicat de cofeină. De asemenea, aveţi grijă şi nu uitaţi copiii în autovehiculele parcate la soare. Populaţia trebuie să ţină cont şi să evite deplasările, pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare.
Persoanele cu probleme de sănătate nu trebuie să rămână în locuri aglomerate şi neventilate, unde pot apărea decompensări ale afecţiunilor cardiovasculare, în condiţii de temperaturi ridicate şi disconfort termic. Ferestrele locuinţelor vor fi protejate cu draperii în zonele expuse soarelui şi se impune închiderea ferestrelor în timpul zilei.
Instalaţiile de climatizare vor fi folosite în mod corect, cu reglarea temperaturii în încăperile unde este amplasat la o valoare a temperaturii mai mică cu 5 grade Celsius faţă de temperatura ambientală.
Pe perioada cu temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat, persoanele cu proble de sănătate pot prezenta tulburări de ritm cardiac, şoc caloric, crampe musculare, oboseală şi stare de rău general. Se recomandă întreruperea activităţilor fizice, munca la câmp şi în grădini, între orele 12.00-18.00. Şi femeile gravide trebuie se ţină cont de recomandările făcute de medici pentru această perioadă. Duşurile frecvente cu apă la temperatură moderată ajută cetăţenii să facă faţă la temperaturile ridicate şi disconfortul termic accentuat.
Maramureşenii se pot adăposti în aceste zile de caniculă, în imobilele cultelor religioase, supermarket-uri ventilate, farmacii şi încăperi ventilate sau răcoroase care trebuie puse la dispoziţie, în conformitate cu prevederile legislaţie în vigoare de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.
Pompierii militari vor asigura măsuri complementare de susţinere a eforturilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă cu privire la asigurarea cantităţilor de apă menajeră necesare populaţiei în gospodăriile proprii şi pentru adăparea animalelor. Persoanele beneficiare de transportul şi distribuţia apei menajere de către pompieri vor fi atenţionate cu privire la modul de utilizare a apei menajere. Aceasta este destinată doar pentru adăparea animalelor sau păsărilor de curte, şi nu pentru băut sau prepararea hranei proprii în gospodării.
Suntem în perioada de weekend, iar amatorii de drumeţii montane care vor străbate traseele şi potecile din munţi li se recomandă să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor. De asemenea, este indicat să deţină asupra lor sticle cu apă sau cu sucuri din fructe necarbonatate.
Pentru cerdincioşii care vor participa la hramul Mănăstirii Bârsana şi la slujba religioasă vor avea asigurată apă de către organizatori, respectiv filiala de Cruce Roşie Maramureş şi Serviciul de Ajutor Maltez Baia Mare”, a declarat Dan Bucă.
Categoriile de persoane afectate de disconfort termic sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecţiuni ale suprarenalei), precum şi persoanele obeze. Indicele de confort termic (temperatură-umezeală) este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă) pentru a determina o temperatură aparent, cea resimţită de corpul uman.
În mod normal, corpul uman se răceste prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de disconfort termic influenţează activitatea organismului uman atunci când umiditatea este ridicată, corpul uman pierde mai greu caldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.