Furtunile şi vijeliile ce s-au abătut asupra judeţului Maramureş în luna iunie au produs pagube semnificative. Potrivit estimărilor autorităţilor judeţului, pagubele se ridică la peste 5 milioane lei. Prefectul Sorin Rednic a arătat că au fost afectate opt unităţi administrativ-teritoriale, respectiv Ulmeni, Boiu Mare, Cicârlău, Copalnic Mănăştur, Coroieni, Moisei, Rona de Sus şi Suciu de Sus.
„Torenţii, scurgerile de pe versanţi, dar şi rafalele de vânt puternic au afectat 32 de locuinţe şi 22 anexe gospodăreşti. De asemenea, precipitaţiile de ploaie care au avut caracter torenţial au contribuit la creşterea debitelor unor văi şi pâraie care s-au revărsat şi inundat curţile a 50 de gospodării, respectiv a 70 de grădini. Au fost avariate de intemperii (intensificări ale vântului care au avut aspect de vijelie) două obiective socio-economice (şcoală şi cămin cultural). Torenţii formaţi pe versanţi au transportat aluviuni (mâl, pietriş, nisip) şi au colmatat 21 de fântâni.
Inundaţiile produse în cele opt unităţi administrativ-teritoriale au degradat infrastructura existentă: 0,8 km de drumuri naţionale; 1,3 km de drumuri judeţene; 68,2 km de drumuri comunale şi 11,05 km rigole de scurgere. Apele au transportat material lemnos sau resturi de materiale care au contribuit la afectarea a 25 de podeţe şi a unei punţi pietonală. Fenomenele meteorologice periculoase din luna iunie au produs pagube pe o suprafaţă de 29,3 hectare de teren agricol, respectiv 99 pomi fructiferi. au mai fost afectaţi opt stupi de albine, respectiv un animnal a fost trăsnit şi găsit mort pe o păşune. Creşterea unor cursuri de apă au avariat 0,07 km zid de sprijin şi au erodat 2,53 km de mal”, a precizat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş.
Totodată, a fost afectată lucrarea hidrotehnică amenajată pe râurile Iza şi Baicu, aflată în administrarea „Apelor Române”, Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa, S.G.A. Maramureş. În zonă trebuie executate lucrări de reparaţii, în regim de urgenţă, pentru a preveni deteriorarea şi degradarea mai amplă a lucrării hidrotehnice. Valoarea acestora este de aproximativ 0,5 milioane lei.
Pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase au intervenit şi acţionat structuri teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (pompieri militari, poliţişti, jandarmi), comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, membrii ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Pagubele produse au fost evaluate de către comisii formate la nivelul comitetului local pentru situaţii de urgenţă, dar şi din specialişti ai grupurilor de suport tehnic din cadrul C.J.S.U., care au procedat şi la stabilirea măsurilor de reabilitare a obiectivelor afectate de inundaţii sau de vijelii.
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sorin Rednic, a precizat că se impune, în continuare, curăţarea şanţurilor, rigolelor şi canalelor de scurgere a apei pluviate la nivelul localităţilor din judeţ.
R.B.