Proiectul privind reabilitarea termică a unor blocuri din municipiul Baia Mare tinde s[ devin[ realitate. Primarul municipiului Baia Mare a avut în cursul săptămânii o întâlnire cu grupuri de cetăţeni din Piata Revoluţiei, str. Culturii şi Bd. Bucureşti, zone în care se află primele blocuri care urmează a fi reabilitate termic.
Finanţarea pentru acest proiect va veni prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013, Axa prioritară 1, pentru sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, poli urbani de creştere, care prevede sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe.
Blocurile de locuinţe din municipiile reşedinţă de judeţ, construite după proiecte elaborate în perioada 1950 – 1990, pot beneficia de lucrări complexe de creştere a eficienţei energetice cu ajutorul acestui proiect.
Schema propusă are un caracter pilot, dar fundamentează investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor pentru perioada de programare 2014 – 2020, când şi alte imobile din municipiul Baia Mare vor putea beneficia de o asemenea finanţare.
Vor fi realizate lucrări în exteriorul, dar şi în interiorul imobilelor
Pentru un imobil, valorile minime ale finanţării urmează să fie de minim 1.700.000 lei şi maxim de 46.000.000 de lei, inclusiv TVA. 60% din cheltuieli vor fi suportate de către Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, iar 40% din cheltuieli revine autorităţii publice locale şi asociaţiei de proprietari.
Lucrările care urmează a fi efectuate sunt la spaţiile exterioare ale blocului şi scării de bloc, dar şi la spaţiile şi instalaţiile interioare comune ale blocului/scării de bloc. Este vorba de izolare termică a faţadelor, înlocuirea tâmplăriei existente, închiderea balcoanelor, termo – hidroizolarea terasei, şarpantei şi a planşeului peste ultimul nivel.
„Lucrările pe care le vom efectua la aceste blocuri au două scopuri majore. În primul rând, datorită lucrărilor, faţadele imobilelor vor fi estetice, fapt care va da o altă înfăţişare zonelor centrale în care se află şi care momentan arată dezolant.
În al doilea rând, prin implementarea acestor măsuri de eficienţă energetică, locatarii vor beneficia de îmbunătăţirea condiţiei de viaţă. Mă refer aici la confortul termic interior, reducerea pierderilor de căldură şi a consumului energetic, reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă”, a anunţat primarul liberal.
La rândul său, Ştefan Paskucz, preşedintele Ordinului Arhitecţilor România – filiala Nord- Vest a ţinut să arate că „reabilitarea termică a blocurilor de locuit, în urma studiului care s-a făcut, s-a considerat prioritar să începem cu zonele centrale şi Piaţa Revoluţiei. Proiectele tehnice se vor face pentru 10 blocuri, iar motivele care stau la baza acestor lucrări sunt şi de ordinul eficienţei energetice, dar şi de ordin estetic”.