Pe telefonul unic de apeluri de urgenţă 112 a fost anunţată în această după amiază descoperirea unor ovine decedate şi aruncate într-un bazin al fostei staţii de pompare, situată în localitatea Cătălina, pe râul Lăpuş. Cum era şi normal, despre incident a fost anunţat şi prefectul Sorin Rednic.
Acesta, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, a dispus deplasarea la faţa locului a echipelor de intervenţie, având în vedere posibilitatea existenţei unei poluări a râului.
La fosta staţie de pompare au ajuns agenţi şi criminalişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, lt.col Ioan Ioniţă Sârb, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Maramureş, lt.col. Ioan Mureşan, şef Centru Operaţional ISU Maramureş, dr. Vasile Pop, director executiv adjunct al DSVA Maramureş, prim-comisar Marcela Chindriş, Comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, inginer şef, Stelian Ivaşcu, SGA Maramureş, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Primăriei Recea şi Primăriei Coltău.
Prefectul Sorin Rednic a ţinut să arate că echipele ajunse la faţa locului au identificat aproximativ 12 ovine decedate şi aruncate de persoane necunoscute în bazinul fostei staţii de epurare.
„Cadavrele animalelor erau aruncate unele peste altele şi se găseau în stare avansată de putrefacţie. Cele aflate la suprafaţă nu prezentau elemente de identificare (crotalii auriculare). Bazinul fostei staţii de pompare nu comunică cu râul Lăpuş, deci nu s-a constatat poluarea râului Lăpuş.
S-a efectuat o verificare pe malurile râului şi nu au fost confirmate suspiciunile cu privire la poluare a cursului apei. Bazinul fostei staţii de pompare este betonat, iar mediul înconjurător nu a fost afectat de animalele moarte, substanţe sau alte deşeuri aruncate în acesta”, a anunţat prefectul Sorin Rednic.
Fosta staţie de pompare a aparţinut CN Remin (Flotaţia Centrală), dar fost cumpărată de o persoană privată.
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru situaţii de Urgenţă, Sorin Rednic, a dispus luarea măsurile legale, dar şi necesare pentru identificarea proprietarului clădirii dezafectate, respectiv îndepărtarea cadavrelor animalelor din bazin.
În acest sens, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Recea şi proprietarul actual al staţiei (care a fost identificat) vor întreprinde demersuri pentru scoaterea ovinelor moarte, transportarea şi incinerarea lor de către o societate de ecarisare specializată. La ridicarea cadavrelor se va încerca găsirea elementelor de identificare, de către reprezentanţii DSVSA Maramureş, în vederea stabilirii proprietarului exploataţiei.
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Comitetul local pentru situaţii de urgenta Recea au luat legatura cu societatea de ecarisare (Protan Dej) pentru ca mâine dimineaţă să se efectueze transportul cadavrelor animalelor să se procedeze la incinerarea ovinelor. De asemenea, proprietarul staţiei va proceda la punerea în siguranţă a obiectivului, respectiv la salubrizarea bazinului de materialele aruncate.
Poliţiştii vor efectua cercetări pentru identificarea autorilor şi luarea măsurilor legale care se impun în această situaţie.