Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, lansează competiția ”Orașul Reciclării” adresată primăriilor de municipiu. Inițiativa își propune să implice și să mobilizeze primăriile pentru ca serviciile de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje să se desfășoare în cele mai bune condiții și cantitățile colectate să înceapă să crească. În „bătălia” pentru titlul de ”Orașul Reciclării”, pe frontul deschis în perioada 1 septembrie 2012 – 28 februarie 2013, s-au înrolat 20 locații-cheie, în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare selectivă: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 și Sectorul 6 Bucureşti.
,,Am lansat această competiție sub forma unei bătălii imaginare între primării pentru a le stimula interesul pentru colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje. Rolul autorităților locale este unul semnificativ, mai ales în contextul creșterii obligațiilor de reciclare a deșeului menajer impuse de recentele modificări ale legislației europene, respectiv românești. Este vorba despre reducerea lunară, cu 15%, a cantității de gunoi depus pe groapă și reciclarea a 50% din deșeul menajer până în 2020. ” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
Victoria va fi cucerită de localitatea care va colecta selectiv cea mai mare cantitate de deșeuri de ambalaje și care va avea un sistem de colectare selectivă de calitate: pubele de colectare accesibile populației, cu un aspect curat și îngrijit și deșeuri de ambalaje depuse separat corect. La finalul celor 6 luni, localitatea victorioasă va primi titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: o zonă de picnic complet amenajată conform Legii Picnicului în vigoare. Este vorba despre proiectul ,,Pallet Picnic Park”, desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic în cadrul competiţiei Eco-Rom Ambalaje “Picnic Design 2012”. Zona de picnic va fi implementată în primul trimestru al anului viitor și va fi un spaţiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn: locurile de relaxare, mesele, suporturile pentru biciclete, grătarele, ecranul de proiectat filme, zonele de iluminat, toate elementele se încadrează perfect în cadrul natural, fiind totodată extrem de practice pentru activităţile de recreere în aer liber. În cele 20 de locații-cheie înrolate la luptă populația are acces la serviciile de colectare selectivă a deșeurilor prin cele peste 7.500 de containere speciale pentru plastic-metal, hârtie și sticlă, puse la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje.
,,Avem convingerea că exemplul personal contează cel mai mult atunci când vrei să faci o schimbare. În acest sens, rolul primăriilor este foarte important în educarea comunității, astfel încât gestul simplu de a colecta selectiv deşeurile de plastic, sticlă, metal și hârtie să devină un obicei. Fie ca cei mai responsabili şi perseverenţi să învingă!” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
„Dragi băimăreni, vă invit să sprijiniţi administraţia locală în această competiţie. Tot ce trebuie să faceţi pentru a ne susţine, prin asta ajutând comunitatea, este să colectaţi selectiv deşeurile menajere. Prin acest lucru nu doar că veţi veni în sprijinul municipiului Baia Mare pentru câştigarea competiţiei Oraşul Reciclării, dar veţi ajuta direct mediul înconjurător. Am solicitat în acest demers şi sprijinul operatorului de salubritate, care va trebui să se asigure că demersul colectării selective a deşeurilor menajere se execută conform criteriilor impuse de competiţie”declară Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Bătălia este susținută de Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice și trâmbițată de Green Report, Revista Română de Administrație Publică Locală și Administrație.ro.Mai multe detalii despre competiția „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul www.ColecteazaSelectiv.ro.
Despre Eco-Rom Ambalaje
ECO – ROM AMBALAJE S.A.este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.
M
embrii fondatori sunt: Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC România, Heineken, Mars România, Munplast, Pepsi Americas, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan, cărora s-au alăturat în anul 2011 Bergenbier, Tymbark şi Ursus.
Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2011 să se încheie cu 2.301 de companii responsabile în portofoliu. Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi. După 8 ani de activitate, Eco-Rom Ambalaje implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje ce vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia, care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană. În 2011, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de valorificare de 57% şi a valorificat 57,8% (354.996 tone) din cantitatea de deşeuri de ambalaje puse pe piaţă de membrii săi (613.178 tone). La finalul anului trecut cantitatea colectata a fost de 34.416 tone de deşeuri de ambalaje de la populaţie, cu 40% mai mult decât anul anterior. De asemenea, infrastructura existentă a fost mărita cu aproximativ 50% (numărul de pubele de colectare selectivă ajungând, în 2011, la aproximativ 12.900 de containere). Mai mult, la finalul anului 2011, un număr de aproximativ 5 milioane de locuitori din 240 de localităţi (cu 60% mai multe localităţi decat anul anterior) aveau acces la sistemul de colectare selectivă dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje. Aceste rezultate se datorează aportului financiar de aproximativ 8 milioane de euro al Eco-Rom Ambalaje în colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje: infrastructură, costuri de colectare, transport şi sortare a deşeurilor de ambalaje realizate de colectori şi operatori de salubritate, campanii de informare şi conştientizare.
Despre Punctul Verde
“Punctul Verde”este un simbol internaţional care semnalează cumpărătorului că firma producătoare sau importatoare s-a angajat să îndeplinească obligaţiile de reciclare şi valorificare a cantităţilor de ambalaje puse pe piaţă, prin contribuţia la dezvoltarea sistemului de colectare selectivă de la populaţie.
baiamare.ro