Proiectul de 120 de milioane de euro pentru apă şi canalizare merge mai departe fără Borşa

Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii Vital, dar şi adunarea membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Maramureş au decis în unanimitate să accepte ieşirea oraşului Borşa din proiectul cu finanţare europeană de peste 120 de milioane de euro, pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. Cu toate că ieşirea Borşei din proiect nu este tocmai floare la ureche, proiectul va merge mai departe şi fără această localitate. Cele 17 milioane de euro cât ar fi revenit oraşului Borşa, vor fi redistribuite celorlalte localităţi care beneficiează de acest proiect. Aceste decizii vin drept urmare a hotărârilor luate de Consiliul Local al oraşului Borşa, la iniţiativa primarului Toni Mihali. Cu toate că s-au încercat diverse mijloace de comunicare, autorităţile din Borşa au refuzat în repretate rânduri dialogul şi au hotărât să îşi menţină decizia de a ieşi din acţionariatul Vital şi din asociaţia ADI Maramureş, asumându-şi astfel toate consecinţele.

Primarul Cătălin Cherecheş a făcut demersuri la Ministerul Mediului şi a obţinut promisiuni că nu există riscul pierderii proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş”, al cărui valoare însumează peste 120 de milioane de euro, din care aproximativ jumătate vor fi investiţi în municipiul Baia Mare. Cu toate acestea, consecinţele retragerii oraşului Borşa din acest proiect atrage după sine o serie de consecinţe instituţionale şi financiare, prejudiciile create urmând să fie recuperate cel mai probabil prin instanţă. În urma retragerii oraşului Borşa din ADI Maramureş şi din acţionariatul Vital, prin rezilierea contractului de delegare privind asigurarea serviciului apă – canal, implicit şi din proiectul cu finanţare europeană de 120 de milioane de euro, autoritatea locală borşeană va fi nevoită să plătească investiţiile efectuate, dar şi prejudicii care trec de ordinul sutelor de mii de euro. Aici intră lucrările efectuate deja în ultimii ani la Borşa de către sociatetatea Vital, beneficiile obţinute în urma derulării proiectului SAMTID şi multe altele.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Este o situaţie neplăcută, dar nu putem risca să pierdem întreaga finanţare, cele peste 120 de milioane de euro, doar pentru că cineva nu înţelege că dacă intri în horă, trebuie să şi joci. Nu riscăm pierderea proiectului, chiar dacă am acceptat ieşirea oraşului Borşa din acţionariatul Vital şi din ADI Maramureş. Am fost la Ministerul Mediului, unde după prezentarea situaţiei am ajuns la concluzia că nu există riscul de a se pierde acest proiect odată cu ieşirea celor de la Borşa. Suma ne va fi redistribuită, vom vedea apoi cum vom împărţi cele 17 milioane de euro de care ar fi beneficiat borşenii”.

Zamfir Adoreanu, director executiv ADI Maramureş
„Cu toate eforturile, consider că nu mai putem face nimic, decât să luăm act de hotărârea celor de la Borşa şi să acceptăm ieşirea lor din proiect. Nu mai putem amâna nici o zi această decizie dacă ne dorim să nu periclităm întreg proiectul”.

baiamare.ro

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole