Proiect de punere în siguranţă a unui teren afectat de alunecare la Finteuşu Mare. Autorităţile administraţiei publice locale din Şomcuta Mare l-au anunţat pe prefectul Sorin Rednic despre reactivarea unei alunecări de teren care afectează anexa unei gospodării în localitatea Finteuşu Mare, în zona văii “Pârâul de pe păşune”.
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unei comisii alcătuite din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Maramureş, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Sistemului de Gospodărire a Apelor care împreună cu primarul Florin Talpoş s-au deplasat la faţa locului.
Prefectul Sorin Rednic a spus că “este vorba de reactivarea unei alunecări de teren produse în urmă cu doi ani, într-o grădină, care a afectat o anexă gospodărească. Chiar dacă anul acesta nu au fost precipitaţii semnificative, alunecarea de teren, poate contribui la prăbuşirea anexei. Drumul comunal care asigură accesul la gospodăriile amplasate în această zonă a localităţii nu este afectat, dar în timp alunecarea terenului poate ajunge şi în apropierea acestuia. Pereţii anexei gospodăreşti prezintă crăpături”.
„Celelalte gospodării şi anexe construite sunt amplasate la distanţă semnificativă faţă de suprafaţa de teren afectată de alunecare, pe o distanţă de aproximativ 40 de metri lungime. Pentru a preveni agravarea situaţiei trebuie realizate lucrări de consolidare a terenului care revin în sarcina comitetului local pentru situaţii de urgenţă, respectiv Primăriei Şomcuta Mare.
În zona numită “Tăitura” s-au efectuat lucrări, iar materialul rezultat a fost depozitat în Valea Păşunii, care fost colmatată cu pământ şi material lemnos, cursul natural al acesteia fiind modificat. Torenţii formaţi în perioadele cu precipitaţii nu mai ajung în vale, iar apa se infiltrează în pâmânt şi rămâne într-o zonă cu teren argilos, care favorizează alunecarea de teren şi instabilitatea malurilor văii.
În anii trecuţi au fost precipitaţii abundente, iar debitul şi nivelul văii a crescut considerabil şi a erodat porţiuni din malul văii. Proprietarul anexei gospodăreşti a consolidat malul şi a realizat un zid de sprijin. De asemenea, în zona pământului surpat din spatele anexei a plantat răchite pentru a stabiliza şi proteja terenul.
Autorităţile administraţiei publice locale din Şomcuta Mare au realizat cu ajutorul specialiştilor în domeniu, studii geotehnice şi topografice, respectiv pentru diminuarea fenomenului de eroziune în zona văii.
Proiectul realizat de un colectiv de specialişti condus de inginerul doctor Sorin Zaharia include: realizarea de praguri de fund pentru reducerea vitezei de curgere a văii; amenajarea unei zone cu anrocamente din blocuri de piatră; lucrări de corecţie a albiei văii; realizarea unor ziduri de sprijin de beton pentru a proteja şura, respectiv drumul comunal şi lucrări de drenare a terenului afectat de alunecare. Valorea executărilor propuse în proiect este de 120.000 lei RON”, a declarat Rednic.
Toate aceste lucrări prevăzute în proiect se vor executa însă, numai după decolmatarea văii de pământ şi material lemnos, de către proprietarul terenului, prin hotărâre a Comitetulului local pentru Situaţii de Urgenţă Şomcuta Mare.