Instituţia Prefectului a primit o avertizare de cod galben de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord, de precipitaţii abundente, intensificări ale vântului, ploi şi polei. Codul galben vizează intervalul 15 decembrie, ora 18.00 – 16 decembrie, ora 18.00.
„În atenţionarea pe care am primit-o se menţionează că vor fi precipitaţii care vor cumula local 20-25 l/mp şi izolat 30 l/mp. Precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviţă şi trecător ninsoare. Local, sunt condiţii favorabile pentru formarea poleiului.
În zona montană va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă care va măsura între 5-10 cm. Vântul va prezenta intensificări temporare, depăşind în rafala 50-60 km/h. La munte va fi viscol.
Prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean de iarnă, a solicitat avertizarea comandamentelor locale de iarnă şi a grupurilor de suport tehnic. Societăţile care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor publice vor interveni atât preventiv, cât şi operativ pe sectoarele de drumuri în care se produce poleiul”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJSU MM, Dan Bucă.
Conducătorii autovehiculelor care vor sectoarele de drumuri publice trebuie să ţină cont de condiţiile meteorologice nefavorabile, de aderenţă, polei, să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau ieşirea în decor, în cazul derapării autovehicului, mai ales că nu toţi posesorii şi-au echipat cu anvelope de iarnă.
Dacă şoferii întâmpină probleme în trafic, datorită condiţiilor meteorogice nefavorabile (zăpadă, polei sau gheaţă pe drumurile publice, etc) este bine să le anunţe prin sistemul naţional unic de apeluri de urgenţă 112, pentru ca cei care asigură întreţinerea şi viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale şi judeţene să ia măsurile care se impun pentru desfăşurarea traficului rutier în siguranţă.
Reamintim conducătorilor auto obligativitatea de a avea echipate cu anvelope de iarnă autovehiculele, respectiv de a deţine lanţuri antiderapante şi alte dispozitive omologate, pe sectoarele de drumuri publice cu zăpadă, gheaţă şi polei.
Legislaţia obligă echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, iar în cazul celor cu o greutate mai mare de 3,5 tone şi cu lanţuri antiderapante. Şoferii trebuie să verifice înainte de a porni la drum starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant. Se recomandă folosirea sistemului de semnalizare şi iluminare pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic.
Înaintea plecării cu autovehiculul, vă sfătuim să vă interesaţi asupra traseului ales precum şi despre condiţiile meteo prognozate pentru zona tranzitată, dar şi condiţiile rutiere de pe sectoarele de drumuri pe care doriţi să le străbateţi. Aderenţa pe carosabil cu polei este una mai redusă, iar spaţiul de oprire a autovehiculului în aceste condiţii este mai mare (se dublează sau triplează).
La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj. Reducerea vitezei se va face cu ajutorul frânei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor.
Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapant. În condiţii de ninsoare abundentă nu opriţi şi nu staţionaţi cu autovehiculele în trafic, pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport în comun, pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.
Factori de risc pe drumurile cu polei îl prezintă: scăderea aderenţei şi creşterea semnificativă a spaţiului de frânare; derapajul şi patinarea; există posibilitatea intrării în derapaj în orice moment, atât la frânare cât şi la accelerare; imposibilitatea controlului direcţiei în cazul apăsării simultane a pedalei de ambreiaj şi frână; intrarea în derapaj la orice bruscare a volanului; virajele sunt mai greu de controlat. O atenţie deosebită trebuie acordată pietonilor care se deplaseaza mai dificil, existând pericolul să alunece şi să cadă pe trecerile de pietoni.
Pietonii vor trebui să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, străzilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.
Turiştii care se aventurează pe traseele montane sunt rugaţi să renunţe la parcurgerea de trasee dificile şi să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor. Situaţia hidrometeorologică va fi monitorizată permanent de către pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş, respectiv Dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş.
Alte recomandări se referă la deplasarea în afara locuinţelor, atunci când populaţia trebuie să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.
O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt şi produce daune acestora.
Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor,panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ.
Este perioadă de weekend şi o atenţie specială trebuie acordată şi locurilor de agrement pentru practicarea sporturilor de iarnă. Rugăm conducătorii să nu îşi parcheze autovehiculele (Cavnic, Şuior, Mogoşa) în aşa fel încât să obstrucţioneze circulaţia rutieră şi să faciliteze accesul vehiculelor de intervenţie.
Vor fi închise, pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109 F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ, tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi şi DC 19, pe relaţia Botiza-Groşii Ţibleşului (un tronson de 6 km).
Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor situaţii de urgenţă generate de ninsorile viscolite, drumuri acoperite cu polei sau intensificări ale vântului.