Duminică, 06 ianuarie 2013, poliţia a fost sesizată că un cetăţean spaniol deţine într-o locuinţă din satul Tisa, comuna Bocicoiu Mare o armă neletală.
Potrivit declaraţiilor făcute de către purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Cecilia Grozavu la adresa indicată s-a deplasat un echipaj de poliţie. Cetăţeanul spaniol a predat poliţiştilor un pistol cu gaze împreună cu 7 cartuşe aferente. El a declarat că a cumpărat arma din Spania şi a introdus-o în ţară în cursul lunii august 2012. Bărbatul nu este autorizat pentru a deţine, purta sau folosi arme şi muniţii. El s-a ales acum cu dosar penal şi este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de trafic şi deţinere fără drept de armă neletală din categoria celor supuse autorizării.
„Reamintim cetăţenilor faptul că persoanele fizice pot procura, deţine, purta şi folosi arme neletale precum şi muniţia corespunzătoare acestora numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. Potrivit art. 10 din această lege ,,dreptul de procurare, de deţinere sau, după caz, de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării se dobândeşte de la data emiterii de către autorităţile competente a autorizaţiei de procurare a armei şi, după caz, a permisului de armă.
Armele neletale supuse notificării prealabile pot fi deţinute, purtate şi folosite numai după ce acestea au fost înregistrate la autorităţile competente.” Deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an.
Străinii pot introduce în România arme neletale legal deţinute, din categoria celor supuse notificării prealabile, numai după obţinerea autorizaţiei de introducere a armelor în ţară. Autorizaţia de introducere a armelor în ţară se acordă dacă solicitantul îndeplineşte următoarele condiţii:
a) a împlinit vârsta de 18 ani;
b) motivează, în scris, necesitatea introducerii armei pe teritoriul României.
Achiziţionarea, vânzarea, livrarea, mutarea, transferul sau tranzitul armelor de foc, al pieselor sau al muniţiei pentru acestea pe/de pe teritoriul României din/către teritoriul unui alt stat, dacă autorităţile competente române şi/sau autorităţile competente din acel stat nu autorizează aceste operaţiuni sau dacă armele de foc asamblate nu sunt marcate în conformitate cu prevederile prezentei legi, constituie infracţiunea de trafic ilicit şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 8 ani”, a subliniat Grozavu.
R.B.