Fenomenele meteorologice periculoase au afectat 11 unităţi administrativ-teritoriale în anul 2012, oraşul Ulmeni, respectiv comunele Coroieni, Mireşu Mare, Bistra, Suciu de Sus, Moisei, Rona de Sus, Cicârlău, Copalnic Mănăştur, Boiu Mare şi Poienile de Sub Munte. Valoarea totală pagubelor produse a fost de 21.488.765,6 lei.
Prefectul Rednic a făcut astăzi, 10 ianuarie, o prezentare a activităţii desfăşurate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în anul 2012. Sorin Rednic a mai declarat că ninsorile abundente din luna februarie au produs pagube în valoare de 128.665 lei, în comuna Coroieni (prăbuşire acoperiş casă), respectiv Mireşu Mare (distrugere solarii).
„Precipitaţiile mixte din lunile martie şi aprilie au contribuit la producerea unei alunecări de teren în comuna Coroieni, fiind afectată curtea şcolii, reactivarea alunecării de teren în localitatea Chelinţa şi eroziunea DJ 185, în localitatea Bistra, pagubele fiind în valoare de 16.011.200.
Luna iunie s-a caracterizat prin precipitaţii abundente. S-au produs inundaţii ce au afectat localităţile Coroieni, Suciu de Sus, Rona de Sus, Moisei, Cicârlău, Boiu Mare, Copalnic Mănăştur, iar la Chelinţa pe fondul precipitaţiilor s-a reactivat alunecarea de teren. Comisiile de specialitate au evaluat pagubele produse la valoarea de 5.220.900,6 lei.
În luna iulie valoarea pagubelor a fost de 128.000 lei ( au fost afectate de inundaţii comuna Poienile de Sub Munte, iar un obiectiv din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş prăbuşirea unui zid de sprijin amplasat pe Valea Neagră, municipiul Baia Mare).
Maramureşul s-a confruntat în anul 2012 cu inundaţii şi vijelii (comuna Coroieni şi Suciu de Sus); alunecări de teren ( localităţile :Chelinţa, Finteuşu Mare, Baia Sprie); incendii de vegetaţie forestieră în Munţii Gutâi (Creasta Cocoşului) Munţii Maramureşului (Borşa) şi Munţii Rodnei (Moisei, Săcel); două explozii cu victime la Sighetu Marmaţiei; o explozie la un cămin de gaz, pe raza municipiului Baia Mare; respectiv decesul a cinci persoane care au intrat într-un punct de lucru la Exploatării Miniere Săsar de pe Valea Borcutului (Galeria Borzaş)”, a declarat Sorin Rednic.
Acesta a mai adăugat că la producerea situaţiilor de urgenţă au fost alarmate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, iar echipe de specialişti din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi al Grupurilor de Suport Tehnic s-au deplasat în teren pentru gestionarea şi intervenţia operativă. Pe perioadele de caniculă s-a asigurat transportul şi distribuirea de apă menajeră populaţiei şi agenţilor economici.
„De asemenea, au fost iniţiate trei proiecte de Hotărâre de Guvern pentru solicitarea de resurse financiare din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului României pentru consolidarea terenurilor afectate de alunecare la Chelinţa şi Finteuşu Mare, respectiv reabilitarea DJ 185, la Bistra. Deocamdată nu s-au alocat sume, dar vom continua demersurile la nivel central”, a concluzionat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
R.B.