Trafic rutier în condiţii de iarnă

Vremea a fost caldă pentru aceasta perioadă. Izolat a plouat slab. Cantitatea maxima de apă rezultată în urma precipitaţilor a fost de 0,6 l/mp la Ulmeni. Temperaturile pozitive din cursul zilei au contribuit la topirea stratului de zăpadă frământată de pe carosabilul DN18, în Pasul Gutâi. Toate sectoarele de drumuri naţionale au partea carosabilă curată şi umedă.

Temperaturile negative din cursul nopţii şi acestei dimineţi, în partea de nord a judeţului, au impus ca angajaţii societăţilor de drumuri naţionale să acţioneze cu şase utilaje şi să împrăştie 53,5 tone de material antiderapant pe sectoarele de drumuri naţionale, în zonele Dealul Hera, Dealul Ştefăniţei şi Pasul Prislop pentru s a preveni formarea poleiului pe carosabil. Cerul este senin la Borşa şi acoperit pe celelalte sectoare de drumuri naţionale. Plouă slab la Copalnic. Vizibilitatea este bună în trafic, vântul suflă liniştit.

Rămân închise pe perioada de iarnă, conform deciziei administratorului de drumuri: DJ109F, pe relaţia Cavnic-Băiuţ; DJ183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi şi DC19, pe relaţia Botiza-Groşii Ţibleşului (un tronson de 6km).

Au căzut precipitaţi slabe sub formă ploaie în cursul nopţii şi în această dimineaţă pe sectoarele de drumuri judeţene. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea sectoarelor de drumuri judeţene au intervenit cu 14 de utilaje şi au răspândit 138 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Carosabilul este curat, dar umed.

Cursa aeriană de pasageri a decolat fără probleme, în această dimineaţă, de pe de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare şi a aterizat în Bucureşti. Temperatura aerului are valoarea de 6 grade Celsius. Vizibilitatea este bună în zonă (peste 10 km). Cerul este acoperit şi plouă slab.

Debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost în creştere, datorită topirii stratului de zăpadă. Fenomenele de iarnă sunt în restrângere pe râuri. Nu au fost semnalate probleme. Temperaturile pozitive au contribuit la topirea podurilor de gheaţă şi a podurilor de gheaţă cu ochiuri care s-au format pe cursurile de apă. Geaţă la mal mai există pe cursurile râurilor Tisa, Vaser şi Sălaj. Gheaţă la mal suspendată se află pe râul Ruscova. Curg rar sloiuri pe râurile Suciu şi Lăpuş. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă, specifice iernii. Coeficientul de umplere al lacului de acumulare este de 87%. Hidrologii prevăd şi pentru astăzi că debitele şi nivelurile vor fi în creştere uşoară, fără producerea de fenomene deosebite.

Stratul de zăpadă are grosimea: 15 cm la Cavnic; 10 cm în Vf. Iezer; 9 cm la Firiza; 7 cm la Luhei; 5 cm la Mara; 4 cm la Bistra, Valea Vişeului, Târgu Lăpuş şi Poiana Borşa; 3 cm la Răzoare; 2 cm în Baia Borşa şi Vişeu de Sus.

Meteorologii au prognozat pentru astăzi că vremea se va răci uşor. Cerul va fi temporar noros. Pe arii extinse vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie ziua, iar noaptea predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare. La munte vor predomina ninsorile. Vântul va sufla slab la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 6 şi 9 grade Celsius, iar cele minime între -4 grade Celsius şi -1 grad Celsius. Izolat se va semnala ceaţă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole