Subiectul Roşia Montană este arhicunoscut deja chiar pe plan internaţional. Un subiect pe cât de complex şi delicat, tot pe atât de controversat – sub mai toate aspectele: ecologic, economic, cultural, politic, social. Tocmai în acest context, pe 6 februarie a.c. se va desfăşura, nota bene, în mai multe oraşe mari din ţară, evenimentul denumit generic “Ziua Roşiei Montane”.
Alte detalii puteţi afla (şi) din comunicatul de presă pe care l-am primit de la organizatorii evenimentului din Baia Mare. De precizat, de asemenea, că printre partenerii media ai evenimentului se numără şi Transilvania TV News. Vom reveni cu amănunte. Iată comunicatul menţionat:
“Informare de presă / Baia Mare, 28 ianuarie 2013
Roşia Montană la ceas aniversar. 1882 de ani de atestare documentară.
Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, vă invităm în data de 6 februarie la „Ziua Roşiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare (orele 16.00-19.00). „Ziua Roşiei Montane” reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation. Prin acest eveniment, propunem publicului proiecţii de filme documentare despre Roşia Montană, continuând apoi cu o sesiune de prezentări şi discuţii pe această temă. Pe lângă acestea, în holul Bibliotecii vom avea o expoziţie de fotografie reflectând patrimonial cultural din zonă, precum şi imagini şocante de pe Valea Şesii (urmare a exploatării de cupru de la Roşia Poieni). Filmele ce vor fi proiectate sunt Noul Eldorado (r. Tibor Kocsis, Ungaria, 2004) şi Mărturii despre Roşia Montană (Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”, 2011). Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1881 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman. Pe teritoriul Roşiei Montane se regăsesc rădăcini adânci ale istoriei noastre, precum zeci de case şi gospodării declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectură şi vechimea construcţiilor, un muzeu al mineritului, unicat prin piesele deţinute, case memoriale şi o rezervaţie arheologică. Aceste dovezi ale etnogenezei şi continuităţii poporului român sunt ameninţate cu distrugerea de către propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa. „Ziua Roşiei Montane” se va desfăşura în data de 6 februarie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din municipiul Baia Mare, Bd. Independenţei nr. 4B. Intrarea este liberă. Pentru informaţii suplimentare:
– despre Ziua Roşiei Montane în Baia Mare, vă rugăm contactaţi pe Gabriel Stan, tel. 074.11.20.848, gabystan@gmail.com sau Sebastian Petraş, tel. 0744.178.435, seby_monte@yahoo.com.
– despre Ziua Roşiei Montane la nivel naţional sau Campania Salvaţi Roşia Montană vă rugăm contactaţi pe Raluca Dan, Re.Generation, telefon: 0720 371 713, e-mail: raluca@re-generation.ro sau accesaţi www.ziuarosieimontane.ro şi www.rosiamontana.org. Vă mulţumim!”
P.Cz. & M.M.
Rosia Montana e cea mai veche localitate miniera din Romania si tot prin minerit va avea un viitor! asta isi doresc oamenii care locuiesc acolo si care vor sarbatori cu adevarat atunci cand se va da drumul mineritului la Rosia Montana!
e frumos ca se sarbatoreste si la Baia Mare, dar nu mai bine era ca macar anul acesta sa se fii celebrat reluarea mineritului, o traditie care in zona are 200 de ani vechime, nu era mai bine sa se sarbatoreasca o viata mai buna pentru mii de moti?
Domnilor, daca traditia cere un apel la imbecilitate, veti asculta vocea traditiei? Unde va e ratiunea? Rosia Montana e simbolul luptei anticorporationalism in Romania. Sunteti vanduti, oameni buni!
De asta posteaza aici, fiindca sunt platiti, domnule Mizantropescu. Banul substituie ratiunea si, mai ales, constiinta. E trist, dar adevarat!Doamne-ajuta!