Bihorul se straduieste cu spaima in suflet sa tina piept acestui pericol care ne ameninta: poluarea si distrugerea apei potabile si a terenurilor. Bihorenii consideră inadmisibil ca activități de explorare/exploatare a gazelor de șist să fie permise în localitatea și stațiunea balneo-climatică Băile Felix din județul Bihor.
Protestul care a avut loc în Oradea, în faţa sediului Prefecturii Bihor, sâmbătă, de la ora 14, a reunit cca 200 de persoane, reprezentanti ai societatii civile, organizatiilor non-guvernamentale, mediului universitar din judetul nostru, dar si activisti de mediu din Cluj si Timis. Umar langa umar am dorit sa ne spunem parerea pentru a ne apara cel mai de pret avut: viata si sanatatea copiilor nostri.
Gravitatea reală a acestor tehnologii reiese de altfel si din introducerea subiectului în textul moţiunii de cenzură depuse împotriva Guvernului Ungureanu anul trecut. “De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de şist, în condiţiile în care nu existau studii şi nici cadrul legislativ specific care să reglementeze condiţiile tehnice de explorare exploatare care să evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?” se menţionată în moţiunea de cenzură care, la 27 aprilie 2012, a trecut de Parlament şi a provocat demiterea guvernului Ungureanu.
Constatam ca desi aceste intrebari nu si-au gasit raspunsul, cu toate acestea in decembrie 2012 s-au aprobat prin hotarari de guvern si alte concesiuni pentru explorare si exploatare, inclusiv in judetul nostru. Constatăm că Moratoriul instituit de Guvernul Ponta (I) până în decembrie 2012, a oprit operaţiile legate de gazele de şist, dar că în lunile noiembrie – decembrie, au fost concesionate alte sapte perimetre, dintre care trei in Bihor.
Conform Constituţiei, Art. 135, Statul trebuie să asigure exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional” si ne asumăm opinia acelor specialiști care consideră că regimul juridic de punere în valoare a petrolului trebuie să redevină ‘împărţirea producţiei’, iar nu plata unei redevente minore care nu justifica nici interesul national, nici nu asigura independenta de importuri (in prezent aceste importuri ating 16% din necesarul consumului intern), in conditiile in care: acordurile petroliere sunt pentru explorare-dezvoltare-exploatare, sunt încheiate pe o perioadă de 30 de ani; explorarea are trei etape: cercetare, prospectare şi explorare geologică; titularul acordului petrolier are dreptul să dispună asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, inclusiv să le exporte.”
Gazele naturale de care se ocupă legea petrolului se mai numesc şi “gaze convenţionale”; deci, legea petrolului se ocupă doar de gazele naturale convenţionale, nu şi de restul gazelor naturale, numite “gaze neconvenţionale” (printre care se află gazele de şist).
Poziția făcută publică a domnului Preşedinte Traian Băsescu a fost constant aceea potrivit căreia gazele de şist ar ajuta la realizarea independenţei României de importul de gaze ruseşti, ignorând, cu bună ştiinţă sau nu, că toate companiile care detin asemenea acorduri, urmeaza sa plateasca Statului o redevenţa în bani, nu în natură (adică nu în gaze de şist). Mai mult, Legea petrolului dă dreptul atât companiilor Chevron, East-West Petroleum, Clara Petroleum si altele care beneficiază de asemenea acorduri “ să dispună asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, inclusiv să le exporte“.
Luând act de declarațiile recente ale Ministrului Varujan Vosganian dar si ale Primului Ministru Victor Ponta potrivit cărora demararea explorării gazelor de şist ar putea fi o soluție pentru a spori independenta energetica a României – dorim să atragem atenția reprezentantilor Guvernului, că această activitate nu este acoperita de actuala lege a petrolului, cât timp obiectul real al acordurilor petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist aprobate pentru Chevron și alte companii se află în afara cadrului de reglementare acestei legi.
În lipsa Strategiei Naţionale de dezvoltare, a unor Strategii sectoriale de evoluţie, inclusiv a resurselor naturale, avizarea oricarei investiţii de tipul valorificării gazelor de şist este inoportună. Riscurile pe care această metodă a fracturarii hidraulice în volum mare le aduce pentru sănătatea oamenilor si a mediului au determinat țări precum Franța și Bulgaria, să o interzică, iar alte state europene au adoptat moratorii în acest sens.
Nu înțelem de aceea motivul pentru care Guvernul român, ar adopta o decizie contrară chiar înainte ca reglementările europene să fie aduse la zi pentru a răspunde noilor provocări. Comisia Europeană se află într-un amplu proces de revizuire a reglementărilor, ca urmare a adoptării in Parlamentul European a unor rapoarte, care toate au concluzionat că acestă metodă prezintă riscuri pentru mediu si oameni ce nu sunt corespunzător adresate de normele existente.
În consecinţă, solicităm Guvernului:
1. Ca toate Acordurile de concesiune pentru explorare și exploatare a gazelor neconvenționale – gaze de sist aprobate prin hotărari de Guvern, să fie de urgenţă anulate.
2. Să susţină în Parlamentul României proiectul de lege privind interzicerea folosirii în România a metodei fracturării hidraulice a rocilor în explorarea-dezvoltarea-exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, aflat în procedură la Camera Deputaţilor.
3. Să adopte un nou Moratoriu în privința exploatării gazelor de șist și a utilizării fracturării hidraulice pe scară largă în România, cel putin pana cand Comisia Europeana va definitiva un cadru legislativ care sa poata preveni riscurile acestei metode.
După cum știm cu toții, lupta împotriva fracturării hidraulice (frackingului), nu va fi de ajuns. Pentru a câștiga această bătălie pe termen lung, este nevoie să ne reducem dependența de combustibilii fosili, să promovăm alternativ sursele de energie durabile.