Trafic rutier în condiţii de iarnă

Vremea a fost apropiată de normalul termic pentru această perioadă. Cerul a fost mai mult noros. În cursul zilei pe arii extinse a plouat, iar la munte a nins. Cantitatea maximă de apă rezultată în urma precipitaţiilor a fost de 2.8 l/mp, la Firiza. Vântul a suflat în general slab la moderat, cu intensificări izolate la munte de până la 58 km/h , viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 4 grade Celsius la Târgu Lăpuş şi 6 grade Celsius în Baia Mare. Stratul de zăpadă era aseară discontinuu şi măsura 26 cm la Firiza.


La primele ore ale dimineţii temperatura aerului era de -6 grade Celsius la Petrova -5 grade Celsius la Borşa şi Vişeu de Sus; -4 grade Celsius la Târgu Lăpuş, Cavnic, Fereşti, Leordina şi Copalnic; -3 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei; 2 grade Celsius în Pasul Gutâi; 3 grade Celsius în Baia Mare, Şomcuta Mare, Seini şi Ardusat. Cerul este acoperit în Baia Mare, Baia Sprie şi Pasul Gutâi şi senin în rest.

Majoritatea sectoarelor de drumuri naţionale au carosabilul uscat, cu excepţia DN18 în Pasul Gutâi, respectiv în Pasul Prislop (între km154 şi km180), unde starea părţii carosabile este umedă. S-a acţionat cu o autofreză pentru îndepărtarea zăpezii şi lărgirea părţii carosabile în Pasul Gutâi. Nu a fost nevoie de intervenţie cu material antiderapant pe sectoarele de drumuri naţionale.

Rămân închise pe perioada de iarnă, conform deciziei administratorului de drumuri: DJ109F, pe relaţia Cavnic-Băiuţ; DJ183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi şi DC19, pe relaţia Botiza-Groşii Ţibleşului (un tronson de 6km).

Pe sectoarele de drumuri judeţene cerul a fost parţial acoperit în timpul zilei şi senin în prima parte a nopţii. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea sectoarelor de drumuri judeţene au acţionat cu 12 utilaje cu lamă şi au răspândit 78 tone de material antiderapant pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Carosabilul sectoarelor de drumuri judeţene este curat şi parţial umed.

Cursa aeriană de pasageri a decolat fără probleme, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare şi a aterizat în Bucureşti. Pista este curată. Vizibilitatea este foarte bună în zonă.Temperatura aerului are valoarea de 3 grade Celsius. Vizibilitatea este bună în zonă. Cerul este acoperit.

Debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost uşor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malul râurilor Tisa, Vişeu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Boicu, Botiza, Mara şi Cosău. Zăpadă îngheţată curge pe râul Suciu. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă, specifice iernii. Coeficientul de umplere al lacului de acumulare este de 86%.

Stratul de zăpadă are grosimea: 55 cm la Cavnic; 33 cm la Firiza; 26 cm la Blidari; 23 cm la Vf. Iezer; ; 20 cm la Poieni Luhei; 18 cm la Mara; 13 cm la Bistra; 10 cm Târgu Lăpuş şi Leordina; 9 cm la Valea Vişeului, Şieu şi Dragomireşti; 8 cm la Săcel; 5 cm pe Valea Vaserului şi Poiana Borşa; 4 cm la Fereşti şi 2 cm la Moisei.

Vremea va fi caldă astăzi. Cerul va fi temporar noros. Izolat, la munte sunt posibile precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab la moderat cu unele intensificări în zona montană înaltă, unde va spulbera zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 6 şi 10 grade Celsius, iar cele minime între -3 şi 2 grade Celsius. In zonele joase pe arii restrânse se va semnala ceaţă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole