Institutia Prefectului-Judetul Maramures a primit de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor o atenţionare cod galben pentru bazinele hidrografice Vişeu, Iza şi Lăpuş. În avertizarea valabilă în perioada 9 martie, ora 18.00- 11 martie, ora 20.00 se menţionează depre scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.
De asemenea, situaţia hidrometeorologică actuală, respectiv precipitaţiilor prognozate şi topirea stratului de zăpadă la munte pot produce există viituri pe râurile mici, creşteri de debite şi niveluri. Fenomenele meteorologice periculoase ca urmare a creşterii debitelor se pot produce şi pe afluenţii de grad inferior ale acestor râuri.
Prefectul Sorin Rednic, in calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenta, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta, a membrilor CJSU si a grupurilor de suport tehnic din cadrul acestuia. S-a solicitat pregatirea echipelor de interventie pentru a veni in sprijinul populatiei, daca situatia o va impune.
S-a luat masura de a fi instiintate echipele de interventie pentru putea actiona operativ si a remedia eventualele defectiuni in serviciile de utilitate publica, sistemele de alimentare cu energie electrica, distributia si furnizarea gazului metan, apei potabile, respectiv telefonie.
Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor urmări evoluţia cursurilor de apă la nivelul localităţilor în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologicve periculoase, accidente la construcţii hidrotrehnice şi poluări accidentale.
Se recomanda cetatenilor sa evite parcarea autovehiculelor pe poduri şi podeţe, pentru a nu fi antrenate de creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă. Turistii care intentioneaza sa se aventureze pe trasee montane li se indica sa isi anunte prezenta, in zona, jandarmilor montani si salvamontistilor.
Chiar dacă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din judeţ au fost în creştere (şi ploilor care au avut local caracter de aversă), deocamdată nu sunt probleme deosebite.
Cel mai mult a plouat în bazinul hidrografic Tisa, cantitatea de precipitaţii înregistrată în 24 de ore a fost de 36,8 l/mp.Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului de acumulare este de 87%. Stratul de zăpadă măsoară 20 cm, la Cavnic.
Vremea va fi inchisă şi pe arii extinse va ploua. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi 15 l/mp. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări în zona montana înaltă. Şi mâine vremea rămâne închisă, iar pe arii extinse vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie. Izolat, cantităţile de apă vor depăşi din nou 15 l/mp. Luni, 11 martie, vremea va fi caldă.
Cerul va fi temporar noros şi local va ploua. În zona montană înaltă, precipitaţiile vor fi şi sub forma de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 şi 12 grade Celsius, iar cele minime între 1 grad Celsius şi 4 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă.
Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor situatii de urgenta generate de precipitaţii sau revărsări ale torenţilor. Pompierii militari din cadrul Centrului operational al ISU Maramures si angajatii SGA vor monitoriza, in aceasta perioada, situatia fenomenelor hidrometeorologice la nivelul judetului nostru.