Până pe 30 noiembrie, în Maramureş se va desfăşura o acţiune de verificare a stării tehnice şi funcţionare a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Activitatea are rol de prevenire, dar şi de gestionare a situaţiilor de urgenţă şi este aprobată prin ordinul comun al Ministrului Administraţiei şi Internelor şi Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 1422/192/2012.
Acţiunile vor avea loc pe principalele cursuri de apă din judeţ, iar realizarea acestora este coordonată de către prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
„Unul dintre scopurile principale îl constituie identificarea zonelor critice de pe cursurile de apă care necesită o supraveghere specială în eventuale perioade cu ape mari în sezonul de iarnă, dar şi din primăvara anului viitor. Verificarea va fi realizată în teritoriu de către o comisie alcătuită din reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, Administraţia Naţională Apele Române, Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa şi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (Prefectura Maramureş; I.S.U. Maramureş; Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş).
Programul de desfăşurare a acţiunii a fost asigurat de către Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase şi accidente la construcţii hidrotehnice din cadrul C.J.S.U. Maramureş”, a declarat prefectul de Maramureş.
Tematica acţiunii de verificare a include următoarele aspecte:
* modul în care au fost realizate măsurile şi lucrările stabilite la verificările efectuate în anul 2011
* verificarea stării tehnice şi funcţionale a digurilor longitudinale şi de compartimentare pentru asigurarea liniilor de apărare împotriva inundaţiilor
* verificarea stării tehnice şi funcţionale a barajelor şi digurilor de contur, respectiv a acumulărilor permanente mici şi a celor nepermanente cu rol de atenuare a viiturilor
* verificarea lucrărilor de regularizare a cursurilor de apă şi evidenţierea zonelor cu eroziuni active
* situaţia stocurilor de materiale şi mijloace de apărare existente la primării
* verificarea existenţei şi valabilităţii planurilor de avertizare-alarmare a populaţiei, obiectivelor economice şi sociale situate în aval de lacurile de acumulare
* verificarea modului în care au fost completate planurile locale, judeţene şi bazinale de apărare împotriva inundaţiilor
* menţionarea zonelor critice de pe cursurile de apă, ce necesită o supraveghere specială, în eventuale perioade cu ape mari în sezonul iarnă 2012-primăvară 2013.
Acţiunile de verificare se vor efectua în prezenţa conducătorilor unităţilor administrativ-teritoriale sau ai primăriilor, respectiv altor deţinători care au în administrare lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
În Maramureş verificările vizează acumulările de apă Strâmtori-Firiza, Bodi-Mogoşa, zonele inundabile Teceu, Remeţi şi Câmpu Negru, lucrările de consolidare de la frontul de captare a apei de la Crăciuneşti şi lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de pe râurile Iza, Vişeu, Ruscova, Vişeu şi Vaser.
Constatările din teren şi măsurile de remediere a deficienţelor, respectiv a lucrărilor care trebuie executate pentru punerea în siguranţă a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor vor fi consemnate într-un proces verba, avizat de preşedintele Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă şi care va fi înaintat la nivel central.
R.B.