Animalele sălbatice sunt în pericol la Groşii Ţibleşului (VIDEO-Galerie FOTO)

Gerul şi zăpada căzută din abundenţă în ultimele zile la Groşii Ţibleşului, dau mari bătăi de cap silvicultorilor, care trebuie să salveze animalele sălbatice. Acestea se deplasează foarte greu în această perioadă, şi se află practic, în imposibilitatea de a se hrăni.

Fondul de vânătoare 53 Groşii Ţibleşului cuprinde peste 9000 de hectare de pădure, care sunt populate de ciute, căpriori, cerbi şi porci mistreţi. Pentru a hrăni animalele sălbatice, în această iarnă, silvicultorii au pregătit 8 tone de porumb, o tonă de sare şi 20 de căpiţe cu fân.

Din cauza zăpezii, care are o înălţime de peste 80 de cm la această oră, accesul în păduri este extrem de dificil. Până la lizieră, deplasarea se face cu maşini 4×4, iar de aici, cu sănii trase de cai. În plus,  pentru a ajunge la hrănitori, silvicultorii trebuie să fie echipaţi cu horzoabe (tălpici din sârmă, confecţionaţi manual).

 

Cele 26 de hrănitori amenajate, ţin în această perioadă animalele grupate, în preajma satului.  Perioada aceasta a anului este una critică pentru animalele sălbatice. Multe dintre ele sunt gestante şi deplasându-se cu mare greutate, cad pradă uşor animalelor sălbatice. În zonă bântuie, de altfel, în această iarnă o haită de lupi, formată din 9 exemplare, care au ucis deja o ciută.  Lupii reprezintă un pericol potenţial şi pentru animalele din sat. Hrana suplimentară în această perioadă de iarnă este obligatorie, altfel animalele s-ar împrăştia prin munţi şi ar cădea mai uşor pradă lupilor şi braconierilor.

În afara problemei supravieţuirii animalelor sălbatice, iarna grea prezintă şi avantaje pentru lcocalnici. Aceştia nu vor avea parte de secetă în acest an, deoarece zăpada care se va topi va asigura umezeala necesară pădurii şi va alimenta pârâurile cu păstrăvi din zonă.

 

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole