La finalul săptămânii trecute au fost constituite primele două Consilii Civice de Cartier, Valea Borcutului şi Oraşul Vechi. Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare a fost prezent la ambele şedinţe şi a vorbit despre importanţa pe care o au aceste consilii care vor colabora direct cu autoritatea locală în vederea identificării şi soluţionării problemelor din cartierele municipiului Baia Mare.
Într-un număr impresionant s-au adunat cetăţenii care locuiesc în cartierul Valea Borcutului, dornici să facă parte din Consiliul Civic al zonei în care locuiesc. Aceştia au reiterat în faţa edilului băimărean principalele probleme cu care se confruntă, fiind încântaţi în acelaşi timp că una dintre cele mai mari doleanţe ale lor, reţelele de apă şi canalizare vor fi introduse şi pe străzile unde până acum aceste utilităţi nu au existat.
Printre cetăţenii prezenţi la constituirea Consiliului Civic de Cartier Oraşul Vechi, s-a numărat şi un fost consilier local, liberalul Adalbert Mehes, dornic să se implice voluntar în soluţionarea problemelor cu care această zonă se confruntă. În perioada următoare vor fi constituite şi celelalte Consilii Civice de Cartier, data, ora şi locul în care vor avea loc urmând să fie anunţate pe site-ul municipiului Baia Mare,în presa locală, dar şi prin afişaj stradal.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Sunt plăcut surprins de numărul impresionant de cetăţeni care au răspuns pozitiv la această iniţiativă a mea de a forma Consiliile Civice de Cartier. Este foarte important să angrenăm cetăţenii în astfel de demersuri care au ca scop identificarea nevoilor stringente din fiecare cartier al oraşului nostru, dar şi relaţionarea directă dintre aceste entităţi şi autoritatea locală.
Prin organizarea acestor consilii de cartier, vom reuşi să implicăm şi consilierii locali, ca reprezentanţi ai cetăţenilor, în cunoaşterea şi rezolvarea problemelor oraşului nostru. Vom reuşi să asigurăm astfel şi o transparenţă decizională majoră şi legitimarea activităţilor municipalităţii prin susţinerea exprimată de cetăţeni. Băimărenii vor putea şi să îşi exercite astfel drepturile civice pe care fiecare locuitor al urbei îl are, ca o condiţie şi expresie a democraţiei reale”.
În perioada imediat următoare vor fi constituite şi celelalte 11 Consilii Civice de Cartier
Pe lângă cele două consilii civice constituite deja, urmează alte 11, formate din grupuri de cetăţni voluntari din fiecare zonă a oraşului nostru. După Valea Borcutului şi Oraşul Vechi, urmează constituirea Consiliilor Civice de Cartier Săsar, Valea Roşie, Griviţa, Ferneziu, Firiza, Vasile Alecsandri, Progresul, Republicii, Traian, Gării şi Depozitelor.
Aceste consilii vor funcţiona pe baza unui regulament bine stabilit, iar rolul acestora este de a implica cât mai mulţi cetăţeni în procesul de dezvoltare şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii în municipiul Baia Mare. Fiecare Consiliu Civic de Cartier va avea reprezentanţi în Consiliul Civic Municipal, un for de dezbatere care va fi format la nivelul municipiului, reprezentanţii acestuia urmând a se întâlni semestrial pentru a analiza activitatea consiliilor şi modul în care autorităţile locale îşi însuşesc sugestiile şi iniţiativele acestora.