Baia Mare merge mai departe: Planul primarului Cătălin Cherecheș pentru Baia Mare în următorii 4 ani

Cătălin Cherecheș este candidatul susținut la alegerile locale care vor avea loc în data de 10 iunie de Uniunea Social Liberală (PSD, PNL și PC), dar și de alte formațiuni politice cum ar fi UDMR, PRM, PNȚCD, Partidul Verzilor și Forumul Democrat al Germanilor. Mai mult, primarul este susținut și de Sindicatul din Administrație Baia Mare/Maramureș, Cartel Alfa Maramureș, dar și alte asociații și organizații neguvernamentale și sindicale.

Primarul Cherecheș ne vorbește despre fiecare proiect din Planul său pentru Baia Mare

1. Demolăm cocioabele de pe Craica, Pirită, din Ferneziu și zona Gării

„Trebuie să fim în ansamblu un oraș civilizat. Trebuie să ne putem dezvolta, nu mai putem accepta să fim limitați în anumite zone de aceste pungi de sărăcie și mizerie care, în loc să fie eliminate din prima secundă când s-a amplasat ilegal prima cocioabă, s-a dezvoltat an de an, sub privirile permisive ale vechii administrații publice locale. Nu mai accept ca în orașul nostru să existe asemenea colonii care își permit să încalce regulile. Am demolat deja 60 de construcții improvizate de pe Craica, săptămâna asta mai demolăm 120, apoi, după ce vom finaliza aici, vom trece la eliminarea celorlalte pungi de mizerie din zona Gării și din cartieurl Ferneziu. Pe Pirită deja suntem în linie dreaptă, am emis somațiile și vom intra în cel mai scurt timp cu buldozerele”.

2. Asfaltăm drumurile și trotuarele din toate cartierele

„Din nefericire, după atâția ani în care s-au tot cârpit străzile din orașul nostru, asfaltarea drumurilor din orașul nostru este o necesitate. Și nu mă refer doar la partea carosabilă, eu mă gândesc și la pietoni, trebuie să reabilităm și să punem la punct și trotuarele. Am început deja pe Valea Borcutului, în zona Centrului Vechi și în cartierul Alecsandri, unde s-a lucrat și la rețelele de apă și canalizare, dar în următorul an vom interveni în toate cartierele. Am inclus, în premieră, reabilitarea și asflatarea aleilor, a curților de bloc. Băimărenii au nevoie de aceste lucrări, mai ales că nimeni nu s-a gândit și la aceste aspecte. Avem deja două modele, am realizat ceva asemânător pe strada Pășunii din cartierul Vasile Alecsandri, dar și la blocurile de pe strada Luminișului. Asta înseamnă să abordezi corect problema, așa vom proceda în următorii patru ani pe întreg teritoriul orașului nostru”.

3. Apă și canalizare în toate cartierele

„Introducem apa și canalizarea în toate cartierele din municipiul Baia Mare, lucrările vor demara undeva la începutul lunii iulie, când se va finaliza licitația. Vorbim de aproape 60 de milioane de euro cu care vom intra în toate cartierele din orașul nostru, la finalul implementării, în 2013, urmând să ajungem la 95 % grad de acoperire la tot ceea ce înseamnă rețele de apă și canalizare. Ce rămâne, respectiv cei 5 %, vor fi rezolvați cu bani alocați de la bugetul local. Dacă în majoritatea cartierelor vorbim doar de înlocuirea rețelelor vechi, eu mă bucur cel mai mult pentru băimărenii care locuiesc în Ferneziu, Firiza și Valea Borcutului, zone unde majoritatea nu sunt racordați la aceste rețele”.

4. Ordine publică și siguranță pentru băimăreni

„În anumite zone ale orașului nostru sunt probleme cu privire la ordinea publică, lucruri pe care îl cunoaștem foarte bine cu toții, o situație care există de ani și ani de zile. Avem deja studiul de fezabilitate pentru proiectul care prevede dezvoltarea sistemului de monitorizare video pe întreg teritoriul orașului.

Mă refer aici nu doar la zonele cu potențial de infracționalitate, ci și la arterele principale, dar și la cartiere, în zonele de blocuri, în piețe, în parcuri, dar evident și în unitățile de învățământ, fie că vorbim de creșe, grădinițe, școli sau licee.

La Creșa 2 deja avem un asemenea sistem de monitorizare, și la câteva grădinițe la fel. Cele opt posturi de poliție locală din cartiere vor fi extinse la 12, în perioada următoare vom rezolva și problema personalului pentru aceste. Astea sunt sub-proiectele importante din acest proiect care prevede ordinea și siguranța, avem însă foarte multe alte puncte care împreună vor duce la asigurarea acestora”.

5. Cel mai curat și mai verde oraș din România

„Acest punct este unul de viziune. Am făcut pași importanți pentru curățenia orașului nostru, atât în ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere cât mai ales curățenia a tot ceea ce înseamnă zonele publice, fie că vorbim de centrul orașului, fie de cartiere. Avem încă o problemă cu zonele verzi, dar se va rezolva în momentul în care, în urma licitației, vom stabili societatea care se va ocupa de administrarea acestor zone în cartiere și pe aliniamentele stradale.

Parcurile vor rămâne în continuare în subordinea Serviciului Public Ambient Urban. Vreau să avem iarbă pe toate zonele verzi, nu pîmânt. Vom introduce și un sistem de irigare pentru a reduce costurile. Și problema energiei verzi se află în atenția mea într-o corborare directă cu punctul 14 din planul meu. Mă refer aici că vom trece la reabilitarea termică a tuturor blocurilor de locuințe iar în contrapartidă vom cere fie să putem mansarda, pentrun a crea locuințe noi, fie să montăm panouri solare”.

6. Construim 50 de locuri de joacă pentru copiii noștri

„Avem deja proiectele pentru aceste locuri de joacă din cartiere, vor fi pe modelul pe care l-am inițiat, respectiv elemente de joacă noi, moderne, sigure și durabile. Îmi doresc locuri de joacă standard, la cel mai înalt nivel calitativ, pentru toți copiii din Baia Mare, indiferent de cartierul în care locuiesc. Nu mai vreau elemente de joacă de o calitate dubioasă, cum sunt cele moștenite din anii trecuți, pe care trebuie să le tot vopsim, să le reparăm ”.

7. Creăm 5.000 de locuri de muncă în următorii 4 ani

„Una din punctele esențiale ale dezvoltării orașului nostru îl reprezintă dezvoltarea economică. Pe asta trebuie să ne bazăm, să creăm locuri de muncă în producție. Suntem deja în negocieri și avem parteneriate cu firme de decontaminare a terenurilor contaminate în urma activităților poluante din orașul nostru, terenuri de care putem beneficia apoi pentru a le oferi firmelor care doresc să își amplaseze bazele de producție în Baia Mare. Acordăm facilități fiscale, pe un proiect care a fost deja aprobat de consilierii locali anul trecut, societăților care vin și angajează băimăreni”.

8.Construim 500 de locuințe sociale și pentru tineri

„Familiilor de tineri trebuie să le oferim locuri de muncă, dar trebuie să le putem asigura și locuințe. Aici avem mai multe opțiuni. Suntem în negocieri pentru construirea a două noi blocuri ANL, vom mansarda anumite blocuri din oraș, în contrapartidă pentru reabilitarea lor, dar avem și un proiect prin care vom construi un cartier de blocuri fie în zona Cuprom/Postfunduș, fie în zona străzii Jandarmeriei. Acestea vor fi destinate în general pentru tinerii băimăreni”.

9.Toate creșele, grădinițele, școlile și liceele renovate

„După modelul impus la inițiativa mea în ultimul an, perioadă în care am venit cu lucrări de investiții, renovând și dotând mai ales creșe și grădinițe, vom reabilita tot ceea ce înseamnă unități de învățământ în municipiul Baia Mare. Îmi doresc ca indiferent de cartier sau de unitatea de învățământ, să fie dotări și condiții optime și standard pentru fiecare copil. Nu mai vreau să existe discrepanțe. Fiecare copil merită șanse egale și condiții bune.

Eliminăm toate grădinițele de la parterul blocurilor, vom construi însă grădinițe moderne și dotate cu tot ceea ce au nevoie copiii noștri. La fel, vom construi și creșe, în acest moment existând doar patru în orașul nostru. Și în școli și licee vom intra cu toate lucrările necesare, dar și cu dotări. Îmi doresc ca după ce reabilitpm curțile insitutțiilor de învățământ, mă refer aici nu doar la asfaltat și amenajat de zone verzi ci și terenuri de sport, la acestea să aibă acces înafara programului școlar și tinerii din cartiere”.

10. Susținem performanța în sport și cultură

„Avem alocate 2 % din bugetul local pentru sport și asta de când m-ați ales primarul municipiului Baia Mare. Vom avea cel puțin tot atâta și în anii care vin. Avem în orașul nostru tradiția handbalului, vom investi în cluburile de juniori care să producă sportivi de performanță ce vor continua tradiția. Vrem să sprijinim și rugby-ul, dar vreau să facem o platformă de susținere și pentru echipa de fotbal, însă aici îmi doresc oameni cinstiți și corecți, care să gestioneze onest banii, care să știe să atragă fonduri și din mediul privat de afaceri.

În zona Pirită, unde vrem să creăm o zonă de agrement, dar și pentru sport, putem construi și un nou stadion de 10.000 de locuri. Pe cel vechi putem să punem bazele Academiei de Artă, cu pavilioane expoziționale și de creație. În ceea ce privește arta, vom continua să sprijinim artiștii plastici, să reabilităm Colonia Pictorilor și să continuăm astfel tradiția Școlii de Pictură Băimărene. Și la acest punct avem foarte multe proiecte pe care le cunoașteți deja deoarece au demarat, fie le veți afla la momentul potrivit”.

11. Ocrotim pensionarii și persoanele cu dizabilități

„Vom continua să sprijinim simbolic, dar constant vârstnici din orașul nostru, dar și persoanele cu dizabilități, cu tichete pe care le primesc cu ocazia sărbătorilor importante din an. Poate vom reuși să majorăm chiar valoarea acestor tichete. Doresc să amenajăm și în cartiere zone unde seniorii noștri să poată socializa având condițiile necesare.

Rămân ferm în demersul meu de a prelua în patrimoniul municipalității Policlinica nr.2, unde putem dezvolta un cămin modern pentru seniori. Este o zonă bună, liniștită și poate după ce vom avea conducere nouă la Consiliul Județean Maramureș, vom primi și sprijin în acest demers. În cartierul Alecsandri demarăm în perioada următoare investiția de 1,5 milioane de euro cu care amenajăm Centrul Phoenix, destinat persoanelor cu dizabilități”.

12. Transport în comun civilizat și modern

„Avem în derulare achiziția celor 30 de noi autobuze care vor intra în circuitul transportului în comun local în următoarele patru luni, iar până la finalul anului, după ce vom extinde linia și în cartierul Alecsandri, vom avea și cele opt noi troleibuze.

Transportul în comun trebuie să devină unul civilizat, atractiv și cu condiții decente pentru călători. Milionarii din Paris circulă cu autobuzul sau cu metroul, noi de ce nu am încerca să oferim condițiile necesare pentru ca și în Baia Mare să ajungem să considerăm transportul în comun o modalitate plăcută de a circula”.

13. Soluționăm problema câinilor fără stăpân

„Începe recensemântul câinilor fără stăpân din orașul nostru, îi vom duce la adăpostul nostru, îi vom testa, iar cei a căror sănătate lasă de dorit, vor fi eutanasiați. Decizia va fi luată de către o comisie formată din medici veterinari, dar și reprezentanți ai asociațiilor care apără drepturile acestor câini. Colectarea câinilor se face pe baza unor finanțări venite de la asociații neguvernamentale. Din pungile de sărăcie, cum e și Craica, de unde vin majoritatea acestor câini, vom colecta fiecare câine în parte, pentru a nu mai permite să se reproducă.

Îi vom steriliza pe toți câinii fără stăpân. Avem însă nevoie și de o rigurozitate și la nivelul iubitorilor de câini. Impunem amenzi drastice pentru cei care nu vor avea la ei pungi de colectare sau pentru cei care își lasă câinii liber în parcuri și pe locurile de joacă. Îi înțeleg pe iubitorii de animale, și eu iubesc câinii, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm regulile și legile”.

14. Reamenajăm zonele publice și reabilităm blocurile

„Am gândit un proiect de finanțare, care va putea fi realizat chiar și din fonduri europene, de a reabilita integral toate blocurile din orașul nostru, în contrapartidă urmând să oferim anumite facilități, dacă ne vor permite să mansardăm pentru a crea noi locuințe.

Va fi un grafic strict ca fiecare cetățean să știe când vine rândul blocului în care locuiește. Reabilităm Piața Revoluției, Parcul Mara, Parcul de la Gară, Câmpul Tineretului și sperăm ca CFR să obțină finanțare de la minister pentru a reabilita gara, asta pentrun a avea per ansamblu o estetică decentă . Avem foarte multe proiecte, pe parcurs le vom face publice”.

15.Preluăm și reabilităm bazele sportive și de agrement

„Vreau să preluăm tot ceea ce înseamnă baze sportive, în acest moment majoritatea fiind mizerabile. În zona Pirită, după ce ne scăpăm de mizeria întreținută de colonia care a pus stăpânire ilegal pe acea zonă, vom încerca să dezvoltăm o zonă de agrement care să cuprindă atât un Aqua Parc, cât și terenuri de sport. Am făcut un calcul, în două ore pot ajunge în Baia Mare, din localități transilvănene și din țările din apropiere, aproximativ 1,5 milioane de oameni.

De ce să nu dezvoltăm o asemenea zonă de agrement care, pe lângă locuri de muncă, poate aduce câștig pentru orașul nostru. Și în zona Limpedea doresc să amenajăm o asemenea zonă de agrement, cu terenuri de sport și locuri de joacă, mai ales că de aici ajung turiștii în zona montană.

Sunt multe detalii care se ascund în spatele acestor proiecte, însă toate vor fi aduse la cunoștința băimărenilor în viitor. Noi practic continumă deja ceea ce am început acum un an, după ce mi-am preluat mandatul de primar. Cetățenii vor primi broșuri cu detalii referitor la tot ceea ce înseamnă proiectele pe care ne dorim să le implementăm în următorii patru ani”.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole