Berchez-Petrecere cu must si vin la Balul Strugurilor(VIDEO)

În preajma sarbatorilor de toamna,în  satul Berchez, din comuna Remetea Chioarului, strugurii sunt cinstiţi cu muzică, voie bună şi petrecere cu muzică tradiţională .

Sambata , 15 octombrie, la Caminul Cultural din localitate, a avut loc loc Balul Strugurilor, unde cei prezenti au putut admira traditiile si obiceiuri vechi ale acestui bal, cu un program artistic  de dansuri si muzica maghiara, dar şi de a gusta din strugurii si vinul din belsug.

Ca în fiecare an serbarile au fost deschise de un alai de 10 de perechi imbracate in portul national maghiar, in fruntea alaiului aflandu-se organizatorul principal al balului. Sala de bal a fost impodobita cu struguri, iar conform obiceiului, fructele sărbătorii sunt pazite de tinerii dansatori, in caz ca cineva fura vreun bob la inceputul serii, va fi pus sa plateasca toţi strugurii.

Acest eveniment este organizat in fiecare toamnă de catre un grup de localnici, numai după ce viile au fost culese şi mustul este numa bun de băut.
Evident de la eveniment nu a lipsit, simbolul balului, celebra coroana din vita de vie, decorata cu ciorchini de struguri şi sticle pline cu vin.

video: Dorin COSMUŢA

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole