Măsuri suplimentare în perioada cu temperaturi ridicate şi disconfort termic. La videoconferinţa de astăzi, 3 iulie a.c., cu prefecţii a Ministrului delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, au fost discutate măsurile care trebuie luate de către Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, pe perioada de caniculă şi disconfort termic.
Ministrul delegat pentru administraţie a solicitat evitarea în această perioadă curăţarea, prin ardere, a terenurilor agricole şi incendierea miriştilor sau pajiştilor permanente.
„În acest context, prefectul Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a cerut comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să informeze populaţia despre modalitatea în care este permisă efectuarea de arderi necontrolate.
Legislaţia în vigoare prevede că focul deschis pentru arderea vegetaţiei uscate, mirişti sau resturi vegetale se realizează după obţinerea „permisului de lucru cu foc” de la primărie şi cu luarea măsurilor specifice pentru împiedicarea propagării la vecinătăţi, respectiv informarea prealabilă a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau inspectorului de protecţie civilă din cadrul primăriei.
Se impune în această perioadă de temperaturi ridicate o exigenţă mai mare din partea structurilor abilitate, dar şi a populaţiei pentru a evita producerea de incendii. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă trebuie să intensifice măsurile de prevenire a producerii incendiilor de vegetaţie uscată. Arderea resturilor vegetale se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea masurilor ce se impun pentru împiedicarea propagarii focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
Cetăţenii trebuie să ştie că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunitătii, prin producerea de pagube materiale, afectarea mediului înconjurător şi chiar pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJSU MM, Dan Bucă.
Prefectul Sorin Rednic a mai adăugat că au fost luate o serie de măsuri suplimentare în perioada de avertizare cod galben de caniculă şi disconfort termic.
În primul rând este vorba de activarea planului de intervenţie la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, asigurarea medicamentelor şi materialelor necesare pentru asistenţa medicală de urgenţă; verificarea condiţiilor igienico-sanitare şi stării de sănătate în obiective cu risc (tabere şcolare, unităţi de alimentaţie publică şi cazare, unităţi de producţie şi depozitare), asigurare funcţionării serviciilor de utilitate publică; instruirea patrulelor mixte de ordine publică în vederea apelării telefonului 112, în cazul identificării unor persoane căzute în stradă, urmare a afectării stării de sănătate de temperaturile ridicate.
La nivelul judeţului Maramureş nu au fost impuse restricţii în ceea ce priveşte asigurarea alimentării cu apă potabilă a populaţiei. Debitele şi nivelurile cursurilor de apă au fost, în ultimele 24 de ore, în scădere., fără a fi semnalate probleme deosebite.
Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 90%. În Maramureş nu a fost instituită situaţia de secetă, însă au fost cazuri izolate, gospodării individuale, unde pompierii militari au transportat apă menajeră pentru adăparea animalelor. Nu au fost înregistrate decese în rândul populaţiei cauzate de temperaturile ridicate sau disconfort termic.
Au fost înregistrat două situaţii, în care persoane afectate de caniculă au căzut pe stradă, în municipiul Baia Mare. Au beneficiat de asistenţă medicală de urgenţă din partea personalului medical specializat (Serviciul Judeţean de Ambulanţă), care le-au transportat ulterior la Unitatea Primire de Urgenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Persoanele afectate de căldură au fost stabilizate.
R.B.