Probleme pe drumurile din Maramureş. Noaptea trecută a nins slab în zona montană a Cavnicului, pe DJ 184 şi DJ 109F. Cele -7 grade Celsius înregistrate, ninsoarea slabă şi curenţii de aer rece au favorizat formarea poleiului.
Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea celor două drumuri judeţene au intervenit şi împrăştiat opt tome de material antiderapant. Carosabilul celor două drumuri judeţene este umed şi sunt tronsoane cu polei. Pe acostament este depus un strat de zăpadă care măasoară până la 1 cm. Pe DJ 109F, din zona comunei Budeşti, este semnalată ceaţa.
Vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. Intervenţii cu utilaje pentru combaterea poleiului au avut loc şi pe DJ 186 Vad-Săcel; DJ109F Fereşti-Ocna Şugatag; DJ 185 Hărniceşti-varianta şi DJ 186B Fereşti-Budeşti.
Şi pe DN 18, în Pasul Gutâi, s-a acţionat preventiv şi au fost împrăştiate două tone de material antiderapant pentru a împiedica formarea poleiului. În cursul dimineţii şi pe DN 17C a fost ceaţă.
„Vremea a fost rece pentru aceasta perioadă. Cerul a fost variabil la munte şi acoperit în restul teritoriului. În Baia Mare, în cursul zilei, a căzut burniţă. Local a fost semnalată ceaţă, izolat persistentă şi asociată cu depunere de chiciură. Temperaturi înregistrate: -2 grade Celsius în Pasul Gutâi; -3 grade Celsius în Baia Mare şi la Săpânţa; -4 grade Celsius la Leordina, Ardusat şi Sighetu Marmaţiei; -5 grade Celsius la, Fereşti, Târgu Lăpuş şi Borşa; -6 grade Celsius la Iezer şi la Dragomireşti; -7 grade Celsius la Ocna Şugatag şi Cavnic.
Pentru astăzo meteorologii prognozează o vreme rece în Maramureş. Cerul va fi variabil la munte şi temporar noros în zonele joase.Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 şi 3 grade Celsius, iar cele minime între -2 şi -7 grade Celsius. Pe arii restrânse, în zonele joase, se va semnala ceaţă, care va persista şi în cursul zilei.
Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile de trafic, la cele de pe carosabil şi cele meteorologice şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi pentru putea opri autoturismul în siguranţă, în caz de nevoie. Se impune ca şoferii să renunţe ,în zonele cu ceaţă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere.
Trebuie folosite luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate de ceaţă. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie.
Debitele şi nivelurile cursurile râurilor din judeţ au fost uşor variabile, influenţate de fenomenele de iarnă. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţă la mal s-a format pe cursurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Lăpuş, Suciu şi Cavnic. Pe râul Iza, la Vadu Izei există un pod de gheaţă cu ochiuri. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă”, au anunţat oficialii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Rareş Bogdan