Circulaţie rutieră reluată pe un singur sens, pe DN 18B Rohia – Măgoaja

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrii grupurilor de suport tehnic s-au deplasat la locul producerii alunecării de teren, pe DN18B, la km56, (Rohia-Măgoaja) unde au fost antrenate blocuri masive de piatră de pe versant.

Potrivit CJSU Maramureş, în zonă a sosit şi echipa de intervenţie trimisă de la Bucureşti, condusă de colonel Vasile Pirtea, comandantul Unităţii Speciale de Intervenţie pentru Situaţii de Urgenţă de la Ciolpani. Au fost prezenţi, prefectul Anton Rohian, inspectorul şef Ion Pop, comisar şef de poliţie Andrei Buda, comandant Poliţia Oraşului Târgu Lăpuş, lt.col Ioan Teglaş din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, salvamontişti, Petrică Vanţ, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Montani, Mircea Pop, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Baia Mare.

Pentru dislocarea controlată cu material explosiv a masivelor de piatră s-a procedat la asigurarea zonei de intervenţie. Două echipaje de poliţie rutieră au fost prezente pentru a opri vehiculele riveranilor care circulau în zonă. Jandarmii montani au asigurat întreg perimetrul şi nu au permis nimănui să intre în zonă, inclusiv celor care au participat la misiune. Asistenţa medicală a fost asigurată de un echipaj SMURD.

De asemenea, o autospecială cu scară a pompierilor militari a fost adusă pentru a sprijini intervenţia în partea de sus a versantului şi a evita punerea în pericol a integrităţii fizice a personalului participant, dar şi alte utilaje şi mijloace tehnice. Echipa de specialişti sosită de la Bucureşti a analizat, împreună cu prefectul Anton Rohian întreaga situaţie, respectiv modul de intervenţie pentru îndepărtarea stâncilor care puneau în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Jandarmii montani şi salvamontiştii au adus echipamentele speciale de intervenţie pentru coborâre pe coardă în rapel, pe versant, deoarece configuraţia terenului nu favoriza intervenţia cu utilaje. Ajutaţi de pompierii militari pirotehnişti din cadrul I.S.U. Maramureş, membrii echipei speciale de intervenţie din Bucureşti au urcat pe versant şi au lucrat la amplasarea materialului exploziv.

Preşdintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Anton Rohian, a spus: „Trebuia să intervenim de urgenţă în zonă. Stâncile instabile se puteau prăbuşi oricând şi pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere, a persoanelor care treceau prin zonă. În zona afectată de căderile blocurilor de piatră mai exista un drum forestier pe care circulau vehicle care lucrau la exploataţiile silvice sau care transportau material lemnos şi care puteau fi surprinse de căderile de piatră.

De asemenea, blocurile de piatră căzute puteau ajunge în albia Văii Pătrului şi bloca cursul de apă. S-au efectuat opt explozii şi utilizată cantitatea de 21,6 km de TNT pentru dislocarea blocurilor de piatră. Configuraţia terenului (afânat şi nisipos) a făcut ca intervenţia să fie una dificilă. Ne-am luat toate măsurile necesare pentru a nu pune viaţa în pericol a personalului participant, dar şi a altor persoane.

A fost nevoie de mai multe explozii controlate, fiindcă structura moale a versantului a făcut pământul să se taseze la primele expozii. Masivele de piatră instabile au fost dislocate controlat şi prăbuşite pe drumul naţional. Materialul rezultat în urma exploziilor a fost îndepărtat de către angajaţii districtului de drumuri naţionale Târgu Lăpuş. Circulaţia rutieră a fost reluată pe un singur sens”.

Pe perioada executării intervenţiei şapte autovehicule care doreau să tranziteze zona au fost oprite de echipajele de poliţie. Conducătorii a două autoturisme s-au întors şi au ales alte rute ocolitoare.Şoferii celorlalte cinci vehicule au aşteptat finalizarea acţiunii de intervenţie, iar mai apoi li s-a permis să îşi continue drumul.

A fost efectuată semnalaizarea corespunzătoare cu indicatoare rutiere („Atenţie! Drum îngustat”, Reducerea vitezei la 20 km/h”). Angajaţii Secţiei de Drumuri Naţionale vor lucra în zilele următoare pentru îndepărtarea masivelor de piatră, dar şi a materialului existent pe o parte a drumului naţional, urmând ca cel mai probabil circulaţia rutieră să fie reluată pe ambele sensuri ale drumului naţional în cursul zilei de marţi.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă aduce mulţumiri societăţilor comerciale (Ambient Baia Mare şi Real Baia Mare) care au sprijinit intervenţia şi au oferit în mod gratuit unelte şi produse necesare executării în bune condiţii a misiunii de intervenţie. De asemenea, mulţumim echipei speciale de la Bucureşti pentru deplasarea cu rapiditate şi coordonarea întregii misiuni. Apreciem efortul jandarmilor montani, salvamontiştilor şi membrilor Asociaţiei Salvatorilor Montani care au deplasat echipamente speciale şi personal bine pregătit care să ofere suportul necesar specific de intervenţie pe versant, respectiv a celorlalţi participanţi (pompieri militari, poliţişti, jandarmi, cadre medicale, drumari).

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole