Codul galben de ploi torenţiale, prelungit până mâine seară

Avertizarea meteorologică cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii s-a prelungit până mâine seară la ora 23.00. În adresa primită de Instituţia Prefectului de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord se menţionează că vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, care trecător vor lua aspect de vijelie, dar şi căderi de grindină. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 50-60 l/mp.

Prefectul Anton Rohian, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi pregătirea echipelor de intervenţie. De asemenea, au fost atenţionaţi şi membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramureş. Echipe de intervenţie ale societăţilor care asigură furnizarea utilităţilor pentru populaţie şi agenţii economici sunt pregătite să remedieze eventuale defecţiuni apărute datorită fenomenelor meteorologice periculoase.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii, să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol.

Atenţie la şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt şi produce daune acestora. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de intensificările de vânt, grindină sau precipitaţii.

Turiştii care sunt pe trasee montane li se indică să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor, respectiv să renunţe la parcurgerea traseelor montane. Turiştii care tranzitează zone de risc li se atrage atenţia să nu campeze în apropierea cursurilor de apă, mai ales în cele din zonele care favorizează formarea de torenţi sau şuvoaie, arată Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole