Comisia Europeană a aprobat continuarea proiectului de 120 de milioane de euro fără Borşa

Prin adresa nr.124601 din 22 noiembrie 2012, Direcţia Generală AM POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor a anunţat Guvernul României, Ministerul Afacerilor de Externe şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI – Maramureş, că ieşirea oraşului Borşa din proiectul de 120 de milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare poate fi continuat, banii urmând să fie redistribuiţi localităţilor rămase în proiect. Această adresă survine demersurile făcute la Comisia Europeană pentru obţinerea aprobării prin care proiectul poate fi continuat.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele ADI Maramureş, primarul Cătălin Cherecheş a convocat o întâlnire la care s-a încercat soluţionarea problemelor generate de decizia localităţii Borşa de a se retrage din asociaţie, automat şi din proiectul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare. Acest lucru s-a şi întâmplat.

Lucrările continuă în celelalte localităţii, banii pentru Borşa vor fi redistribuiţi

ADI Maramureş a decis să accepte ieşirea oraşului Borşa din proiect şi s-au făcut demersurile necesare pentru continuarea proiectului. În cursul zilei de ieri s-a primit acceptul şi asigurările că proiectul poate continua şi fără această localitate, aşa se face că fondurile prevăzute pentru Borşa vor fi redistribuite.

Ciprian Ghioc, director general Direcţia Generală AM POS Mediu
„Având în vedere faptul că modificarea acestui proiect major trebuie aprobată de către Comisia Europeană, AM POS Mediu a avut consultări cu reprezentanţii acesteia şi a primit un punct de vedere pozitiv cu privire la modificările survenite”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Cu toate că aveam încrederea că vom putea continua derularea acestui proiect vital pentru Baia Mare şi Maramureş, a cărui valoare este la 120 de milioane de euro din fonduri europene, mă bucură că ni s-a dat şi oficial unda verde pentru a continua. Nu putem permite ca administraţia puerilă a unei localităţi să ne oprească pe noi, Baia Mare, dar şi alte localităţi din proiect, să pierdem aceşti bani cu care putem să le oferim cetăţenilor utilităţile necesare, sau reabilitarea lor. Şi în Baia Mare sunt zone, cum ar fi Firiza, Ferneziu şi Valea Borcutului, unde sunt mii de oameni care încă nu sunt racordaţi la apă şi la canalizare. Datorită acestui proiect, Baia Mare va ajunge în final să aibă o acoperire de aproape 100 % în ceea ce priveşte reţeaua de apă şi canalizare”.

Zamfir Adoreanu, director executiv ADI Maramureş
„Noi am depus toate eforturile pentru asigurarea cadrului instituţional privind regionalizarea, necesar pentru accesarea fondurilor UE nerambursabile pe acest program. Consecinţele retragerii oraşului Borşa vor fi resimţite de comunitatea locală pe termen lung, problemele vor fi generate de administrarea serviciilor de apă şi canalizare conform reglementărilor în vigoare cât şi de conformarea la directivele UE pentru apă şi apă uzată, investiţiile necesitând costuri mari, care vor fi greu de atras de către Borşa în situaţia în care au fost asigurate iniţial şi s-a renunţat la finanţare. Aceste aspecte nu au fost înţelese de noua administraţie locală”.

baiamare.ro

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole