Deținuții au adus venituri de peste 1milion lei Penitenciarului Baia Mare

Deținuții din Penitenciarul Baia Mare au reușit să aducă în 2012 venituri cu 27% mai mari decât cele din anul 2011. Veniturile realizate de aceștia însumează peste un milion de lei, astfel că se poate spune că Penitenciarul Baia Mare este o instituție cu profit.

La sediul Penitenciarului Baia Mare a avut loc recent prezentarea raportului de activitate a Penitenciarului Baia Mare pentru anul 2012. La şedinţa de bilanţ au participat directorul Direcţiei Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor – domnul comisar şef de penitenciare Tiberiu Ioan BĂRĂIAN, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, colaboratori ai penitenciarului de-a lungul timpului.

Întreaga activitate din unitate s-a subordonat principiului de umanizare a mediului penitenciar, prin respectarea drepturilor omului, crearea unui cadru de viaţă cât mai apropiat de cel existent în comunitatea de provenienţă, educarea şi recuperarea în vederea reintegrării persoanelor aflate în regim de detenţie.

Obiectivele principale ale Penitenciarului Baia Mare pentru anul 2012 au fost :
• Îndeplinirea funcţiei custodiale prin eficientizarea componentelor de siguranţă fizică şi siguranţă dinamică
• Asigurarea suportului logistic şi financiar a activităţilor din unitate
• Creşterea şanselor de reintegrare socială a persoanelor care execută pedepse privative de libertate
• Îmbunătăţirea asistenţei medicale
• Optimizarea funcţionării unităţii prin îmbunătăţirea componentei resurse umane
• Apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale Penitenciarului Baia Mare
• Promovarea unei imagini pozitive a serviciului penitenciar la nivelul societăţii
• Creşterea capacităţii de implementare a activităţilor penitenciarului prin derularea proiectelor cu finanţare externă contractate

Obiectivele specifice ale Penitenciarului Baia Mare în anul 2012 au fost stabilite în considerarea implementării strategiei de dezvoltare a sistemului penitenciar şi în concordanţă cu obiectivele strategice ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Ca activităţi de referinţă pentru anul 2012 se remarcă activităţile educative, în perioada analizată, serviciile educaţie şi asistenţă psihosocială derulând diverse programe de intervenţie specializată (Program de adaptare pentru viaţa instituţionalizată, Program de educaţie pentru sănătate, Program de educaţie civică, Program de alfabetizare, Programul „Facilitarea accesului pe piaţa muncii”) la care a participat un procent de aproximativ 65% din efectivul total de persoane private de libertate.

De asemenea, 91 de persoane private de libertate au fost implicate în activităţi artistice (reprezentaţii ale trupei de teatru, concert de colinde, felicitări şi ouă încondeiate în tehnica quilling şi o expoziţie de grafică şi lucrări în tehnica quilling cu ocazia Crăciunului, creaţie literară, expoziţie de pictură, Internaţional de Poezie „Palabra en el mundo – Cuvânt în lume”) în mod direct, iar tot efectivul de deţinuţi a avut calitatea de receptor al activităţilor.

În anul şcolar 2012-2013 au fost înscrise la cursurile de şcolarizare nouă persoane private de libertate, în clasele I-IV simultan, la clasa afiliată Şcolii cu clasele I-VIII „Octavian Goga” Baia Mare.
În anul şcolar 2011 – 2012 au fost înscrise la cursuri primare şi liceale, 14 persoane private de libertate.

12 persoane private de libertate au absolvit anul şcolar 2011-2012. O persoana privată de libertate din regimul deschis a urmat cursurile liceale, clasa a IX-a – seral, la Colegiul Tehnic „Transilvania” Baia Mare, până la liberarea din penitenciar.

În cadrul Proiectului POSDRU „Creşterea calităţii vieţii persoanelor ce părăsesc penitenciarul prin dezvoltarea unor capacităţi cu efect asupra îmbunătăţirii participării pe piaţa muncii”, s-au finalizat două cursuri de calificare în meseriile: „Lucrător/finisor în construcţii” şi „Legumicultor – lucrător în cultura plantelor”, absolvind 58 de persoane private de libertate. În 14 ianuarie 2013 s-a finalizat cursul de calificare în meseria de „Tâmplar, dulgher, parchetar”, absolvind 28 de persoane private de libertate.

În cadrul Proiectului POSDRU 52980 – Tranziţia spre libertate prin Centre Regionale de Incluziune Socială, derulat de Centrul Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană (C.R.E.D), co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 s-a derulat cursul de calificare în meseria de „Operator introducere, prelucrare, validare date”, absolvind 20 de persoane private de libertate.

În luna noiembrie s-a desfăşurat bursa locurilor de muncă, în colaborare cu Asociaţia „Kelsen”. Au fost prezenţi angajatori de la A.J.O.F.M. Maramureş; S.C. INTRACOM SA; SC CERC SRL; SC CARPY CONSTRUCT SRL; S.C. DRUSAL SA; S.C. DRUSAL CONSTRUCT S.A.; RCS/RDS. Au fost oferite 85 de locuri de muncă, în meseriile muncitor calificat/necalificat, construcţii, construcţii industriale, agent vânzări, domeniul IT, domeniul industrie uşoară, ecologizare – igienizare.

La activitate au participat 15 persoane din comunitate şi 52 de persoane private de libertate. 17 persoane private de libertate au încheiat precontracte de angajare. În scopul îmbunătăţirii abilităţilor de interrelaţionare, a promovării comunicării cu persoane din afara mediului penitenciar şi a creşterii reprezentativităţii mesajului recuperativ al pedepsei privative de libertate în societate, 113 persoane private de libertate au desfăşurat activităţi educative în comunitate.

Pe parcursul anului 2012, 53 de persoane private de libertate au participat la activităţi de voluntariat (deszăpezire a spaţiilor publice, „Let’s do it Romania”, combatere a eroziunii solului, la Mănăstirea Habra).

În cursul anului 2012 Penitenciarul Baia Mare a beneficiat de sprijinul membrilor din comunitate, încheind în acest sens 15 protocoale de colaborare cu diverse instituţii guvernamentale şi organizaţii neguvernamentale.

Creşterea veniturilor proprii ale unităţii

Urmărind obiectivele propuse pentru anul 2012, la nivelul compartimentului organizarea muncii, s-a menţinut tendinţa de creştere a veniturilor proprii obţinute din prestări servicii cu forţă de muncă specială. Astfel, în anul 2012, s-au înregistrat realizări de 1.035.930 lei din munca prestată cu persoanele private de libertate, reprezentând o creştere cu peste 27% faţă de anul 2011.

Pe parcursul anului am colaborat cu un număr de 13 beneficiari cu care am încheiat 15 contracte de prestări servicii cu forţă de muncă specială.

Principalele domenii de activitate din exteriorul locului de deţinere au reprezentat activităţile de salubrizare stradală şi întreţinerea spaţiilor verzi, iar în interiorul locului de deţinere activităţile desfăşurate în domeniul tâmplăriei şi a cusutului de pantofi.

În anul 2012 s-au derulat şi 7 contracte de muncă pe bază de voluntariat pentru 5 beneficiari ai voluntariatului, pentru care s-au prestat un număr de 11.251 ore de muncă.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole