Rusaliile sau Duminica Cincizecimii sau Duminica Mare sau Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh – este sărbătoarea prin care Sfinţii Apostoli au primit puteri (daruri) divine pentru a putea răspândi în lume cuvântul lui Iisus Hristos.
Sfânta Sărbătoare a Rusaliilor cade la 50 de zile după Sfântul Paşte sau la 10 zile de la Înălţare, fiind şi sărbătoarea întemeierii Bisericii Creştine urmare a predicii rostite de către Sfântul Apostol Petru prin care s-au alăturat 3.000 de suflete ce au format prima comunitate creştină din Ierusalim şi nucleul Bisericii de mai târziu.
Rusaliile, împreună cu Paştele sunt cele mai vechi sărbători creştine. Ca simboluri păstrate aş aminti faptul că se aduc la biserici frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvântează şi se împart credincioşilor, simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a Pogorât peste Sfinţii Apostoli.
Sâmbătă avem Moşii de vară (Moşii de Rusalii), moment important al cultului morţilor. Există în tradiţia vechimii credinţa că sufletele celor morţi părăseau mormintele în Joia Mare (înainte de Sfântul Paşte), zburând slobode printre cei vii cele 50 de zile, după care se reîntorceau în lumea de dincolo, în ajunul Rusaliilor.
Datinile se păstrează numeroase şi astăzi.
Importantă este credinţa oamenilor acestor locuri ale Maramureşului.
Ne pregătim de Sfintele Rusalii cu bunătate în suflete.
Îmi doresc să fim răbdători, luminaţi şi buni.
E o cerere în Ajun de Sfintele Rusalii pe care o adresez tuturor maramureşenilor cu sufletul şi cu inima!
Mircea Man, preşedinte al Cosiliului Judeţean Maramureş