Duminică, pe telefonul unic de apeluri de urgență, 112 a fost primit un apel care anunța producerea unei avalanșe în zona Stațiunii Izvoare. De asemenea, apelantul a semnalat dispariția unei persoane, cu probabilitatea surprinderii acesteia de masa de zăpadă care a alunecat de pe versantul montan.
Jandarmii montani și salvamontiștii au fost alarmați. Buni cunoscători ai zonei, respectiv arealului cu potențial de producere a avalanșelor, aceștia s-au deplasat pe în teren și au constatat că masa de zăpadă alunecată a ajuns în stațiunea Izoare, în zona unde este amanajată pârtia de schi Cora. A fost alertat și un echipaj de prim ajutor SMURD, care s-a deplasat spre stațiune. În zonă au sosit subprefectul Pamfil Bercean, președintele Comandamentului județean de iarnă, inspectorul șef al I.S.U. Maramureș, colonel Ion Pop, prim adjunctul inspectorului șef al I.J.J., colonel Ioan Hossu, șeful serviciului Salvamont, Andrei Jablanonvski, echipaje ale Serviciului Maltez Baia Mare, dar și voluntari SMURD.
Jandarmii montani și salvamontiștii au început căutările în zăpadă, cu ajutorul echipamentelor de salvare montană, dar și a câinelui salvator Jimmy. Sub zăpada adusă pe pârtia de schi de avalanșă, sondele au emis semnalul specific de identificare, iar câinele salvator a luat urma persoanei, după ce rudele acestuia au furnizat jandarmilor obiecte de îmbrăcăminte.
Câinele salvator Jimmy a reușit să găsească, cu exactitate locul unde era îngropată persoana, iar jandarmii montani și salvamontiștii au reușit cu lopețile din dotare să înlăture stratul de zăpadă. Jimmy a apucat cu gura haina persoanei reușind să tragă la afară din zăpadă partea superioară a corpului. Salvamontiștii și jandarmii montani au acodat primul ajutor medical persoanei, la fața locului. Aceștia au comunicat că este vorba de un bărbat, de vârstă medie, conștient, dar aflat în stare de hipotermie și care prezintă leziuni la genunchiul și antebrațul drept.
După montarea gulerului cervical și atelelor, salvamontiștii l-au așezat cu mare grijă pe targa lopată, fără mișcări bruște care să îi poată afecta coloana cervicală. Jandarmii au asigurat un culoar de protecție pentru transportarea în siguranță a persoanei accidentate la baza pârtiei, unde se afla echipajul SMURD. Asistentul coordonator Angela Cărăuș și paramedicii au preluat victima și i-au acordat ajutorul medical de urgență. După stabilizare, persoana accidentată a fost transportată la Unitatea Primire de Urgență a Spitalului de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare. Medicii de gardă au procedat la continuarea investigațiilor medicale de specialitate și au comunicat faptul că victima este în afara oricărui pericol, dar că prezintă fracturi la genunchi și antebraț.
Situația descrisă mai sus a făcut parte dintr-o aplicație simulată de către structurile abilitate de intervenție în situații de acest gen (jandarmi montani, salvamontiști, pompieri, polițiști, medic de urgență, paramedici, voluntari etc). Voluntarii și jandarmii au împărțit pliante cu reguli care trebuie respectate pe pârtie, dar și cu prevederile legislației în vigoare. Salvamontiștii și jandarmii montani au prezentat caracteristicile echipamentelor de salvare montană din dotare. Coordonatorul Serviciului Maltez Baia Mare, Erika Laszlo, a efectuat metode medicale specifice de bază (așa numitele BLS-metode de resusitare cardio-respiratorii).