Expoziţie de plante fosile din regiunea Porţile de Fier, la Muzeul de Mineralogie Baia Mare

Vineri, 31 mai, la Muzeul de Mineralogie Baia Mare, începând cu orele 14.00, va avea loc deschiderea expoziției ”Plante fosile din Sud-Vestul Olteniei”, expoziție itinerată de Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin.

Prin diversitatea biologică, complexitatea substratului geologic, la care se adaugă valorile culturale – zona Porțile de Fier are o reputație științifică internațională.

Defileul Porțile de Fier este considerat un muzeu geologic în aer liber. Aici există o varietate de roci magmatice, metamorfice și sedimentare. Remarcabile sunt rocile tipice zonei Porțile de Fier precum: gresia de Gura Văii, calcarele urgoniene din Cazanele Dunării, granitul de Ogradena, gabroul de luti, serpentinite de Tisovița și Plavișevița. Datorită bogăției avifaunistice, cursul Dunării din zona Porțile de Fier este considerat Sit Natura 2000.

Vatră străveche de istorie ce şi-a păstrat vestigiile, „Porţile de Fier” reprezintă nu numai una dintre cele mai pitoreşti zone ale ţării, ci şi leagănul civilizaţiei umane europene, după cum o demonstrează descoperirile arheologice de la Schela Cladovei.

Expoziția temporară ”Plante fosile din Sud-Vestul Olteniei” este oferită în cadrul unui ”dialog cultural” cu Muzeul Regiunii Porțile de Fier, unde actualmente este prezentată superba expoziție itinerantă a muzeului nostru: ”Flori de Mină din Regiunea Baia Mare”. Expoziția de plante fosile va putea fi vizitată până la începutul lunii octombrie, la sediul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Bulevardul Traian, nr.8.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole