În anul 2011, la nivelul municipiul Baia Mare, s-au înregistrat peste 150 de furturi din locuinţă. În majoritatea cazurilor (55%) au fost vizate apartamente situate în blocuri de locuinţe; 30% din furturi s-au constatat din case de locuit iar restul de 15% din case aflate în construcţie.
Cel mai frecvent, susţin oficialii IJP Maramureş, furturile din locuinţe s-au produs prin forţarea/distrugerea căilor de acces (geamuri, uşi), în special a celor construite din PVC. Totuşi procentul furturilor din locuinţă care se produc pe fondul neglijenţei cetăţenilor, este destul de mare, raportat la totalul furturilor: 21%
„Furturile comise de infractorii ce profită de neglijenţa proprietarilor, supranumite „furturi de bună ziua” se comit aproximativ după acelaşi scenariu: hoţul pătrunde în locuinţa cu uşa închisă, dar nu cu yala sau cheia, şi, în cazul în care locatarul se sesizează că a intrat cineva hoţul se scuză spunând că de fapt căuta un alt apartament. Dacă proprietarul este în altă încăpere hoţul ia ce apucă, în special genţi şi poşete.
Recomandăm cetăţenilor să-şi asigure uşa de acces în locuinţă chiar daca se află acasă dar şi atunci când lipsesc pentru perioade foarte scurte (fie că se duc în vecini, fie că merg doar până la magazinul din colţ, fie că duc gunoiul).
Un alt mijloc de a-i păcăli pe oamenii cinstiţi este acela prin care hoţii intră în casele victimelor sub pretextul că ar fi reprezentanţii unor instituţii care fac diverse verificări (reţele de televiziune, centralele termice, coşari, fie alte instalaţii) numită şi „metoda instalatorul”. După ce distrag atenţia victimelor, fură din locuinţă diverse valori. Vizate sunt în special persoanele de vârsta a treia, hoţii speculând lipsa de atenţie, de apărare, pasivitatea şi naivitatea acestora. De cele mai multe ori infractorii au şi recuzita necesară: respectiv haine de lucru, salopete, truse de scule chiar şi legitimaţii false de serviciu.
În alte cazuri hoţii pretind că sunt de la vreo firmă de curierat şi livrează colete de la rude. Aşa îi păcălesc pe păgubiţi să le dea o sumă de bani, ce ar reprezenta taxa pentru colet. După ce încasează banii, hoţii spun că trebuie să meargă până la maşină după colet, dar nu se mai întorc. Recomandările noastre sunt de a solicita acestor persoane un act de identitate şi de a contacta instituţiile pe care persoanele pretind că le reprezintă. O persoană serioasă nu va avea nimic împotriva acestui lucru şi va aştepta afară până veţi verifica. Dacă persoanele ezită să se identifice, nu staţi la discuţii.
Dacă în cazurile prezentate mai sus majoritatea infractorilor sunt de sex masculin, vă prezentăm şi un mijloc de comitere a infracţiunilor, specific sexului feminin. Victima, de regulă bărbat peste 50 de ani, este abordată în diverse circumstanţe, de o persoană de sex feminin, care propune fie ajutor în desfăşurarea unor activităţi de menaj, fie alte servicii.
Pentru aceasta, femeia este invitată în locuinţă, uneori cei doi consumă împreună băuturi alcoolice, se stabileşte o anumită relaţie de apropiere şi femeia profită de lipsa de vigilenţă a bărbatului şi îi sustrage acestuia banii, telefonul mobil sau alte bunuri.
Sfatul nostru este să nu vă încredeţi în toate persoanele necunoscute care vă oferă sprijinul şi să nu permiteţi accesul în propria locuinţă unor persoane străine. Chiar dacă vă consideraţi parţial vinovat de prejudiciul ce vi s-a produs, nu ezitaţi să vă prezentaţi la poliţie pentru a depune plângere. Puteţi contribui astfel la prinderea infractoarei şi puteţi scuti alte persoane de astfel de neplăceri”, au explicat oficialii IPJ Maramureş.
Alte sfaturi preventive:
– Învăţaţi copiii să nu dea relaţii nimănui despre locuinţa sau bunurile din casă şi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră;
– Nu lăsaţi niciodată o cheie de rezervă într-un loc ascuns cum ar fi sub preşul de la uşă, într-un ghiveci sau în cutia poştală;
– Înlocuiţi imediat încuietoarea dacă aţi pierdut o cheie;
– Nu ţineţi sume mari de bani sau bijuterii în casă şi nu lăsaţi impresia că deţineţi astfel de bunuri;
– Nu depozitaţi în curtea casei sau pe balcon, la vedere, ambalajele unor obiecte de valoare.
Conform unui sondaj de opinie realizat recent în judeţul Maramureş, privind percepţia gradului de siguranţă al cetăţenilor, propria locuinţă prezenta cel mai ridicat nivel de siguranţă. 82,4% dintre participanţii la studiu afirmă că se simt în mare şi foarte mare măsură în siguranţă în propria casă.
Rareş Bogdan