Iarnă în Maramureş: Probleme pe mai multe sectoare de drum

Gheaţă şi polei pe DJ 184, DJ 185 şi DJ 109F. Vizibilitate redusă sub 100 de metri în Pasul Prislop. Ninsoarea căzută pe parcursul după amiezii şi nopţii trecute, coroborate cu umiditatea şi curenţii de aer rece au favorizat condiţii propice pentru formarea de polei şi gheaţă pe DJ 184 (zona montană a oraşului Cavnic, în Pasul Roata şi până la intersecţia cu drumul judeţean DJ 109F care asigură accesul spre localitatea Strâmbu Băiuţ; pe DJ109F în zona pârtiilor de schi şi în zona montană spre localitatea Budeşti, dar şi pe DJ 185 Călineşti-Bârsama).

Ca de fiecare dată, angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea acestor drumuri judeţene au intervenit cu uitlaje şi au împrăştiat 20 tone de material antiderapant pentru a combate poleiul şi a asigura desfăşurarea traficului rutier.

„Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene ninsoarea slabă şi chiciura au contribuit la formarea poleiului pe partea carosabilă. S-a acţionat de către angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri cu un număr de 27 de utilaje şi au fost răspândite 184 tone de material antiderapant, atât pentru prevenirea, cât şi pentru combaterea poleiului. Pe aceste sectoare de drumuri judeţene, carosabilul este, la această oră, curat şi umed.

Sectoarele de drumuri naţionale sunt curate, dar umed. S-a intervenit cu utilaje şi material antiderapant pentru asigurarea traficului rutier pe mai multe tronsoane ( peE58 Baia Mare-Seini cu o tonă de material antiderapant; pe DN 18 în Pasul Gutâi- o tonă de material antiderapant împrăştiat; pe DN 19 Sighetu Marmaţiei-Huta au fost împrăştiate şapte tone de material antiderapant, iar pe DN18B, Baia Mare-Târgu Lăpuş s-a acţionat cu opt tone de material antiderapant)”, au anunţat oficialii CJSU MM.

Pe DN 18, în Pasul Prislop, este semnalată ceaţă, vizibilitatea fiind redusă sub 100 de metri. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă.

Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent (viteza trebuie să fie cel mult egală cu vizibilitatea şi redusă în aşa fel încât spaţiul necesar frânării până la oprirea autovehiculului să fie mai mic decât lungimea spaţiului de vizibilitate).

Se impune ca şoferii să renunţe, în zonele cu ceaţă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Şoferii de autovehicule sunt sfătuiţi, de asemenea, să renunţe, pe timp de ceaţă, la opriri şi staţionări care nu sunt absolut necesare.

METEO

Valori ale temperaturilor aerului:-7 grade Celsius la Iezer; -6 grade Celsius în Baia Sprie şi Pasul Gutâi; -5 grade Celsius la Leordina; -4 grade Celsius la Borşa; -3 grade Celsius în Baia Mare, la Petrova, Ocna Şugatag, Cavnic, Târgu Lăpuş şi Copalnic; -2 grade Celsius la Vişeu şi Săpânţa; -4 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Fereşti şi Dragomireşti; -3 grade Celsius la Ocna Şugatag; -2 grade Celsius la Ardusat; 0 grade Celsius Sighetu Marmaţiei.

Meteorologii au prognozat o vreme rece pentru astăzi în judeţul nostru, îndeosebi noaptea şi dimineaţa.Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare. În zona de nord a Carpaţilor Orientali vor fi condiţii favorabile de ninsoare slabă.Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 şi 3 grade Celsius, iar cele minime între -5 şi -9 grade Celsius. Pe arii restrânse, în zonele joase, se va semnala ceaţă, care va fi asociată şi cu depunere de chiciură.

HIDRO

În ultimele 24 de ore, nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile, influenţate de fenomenele de iarnă instalate. Este formată gheaţă la mal pe râurile Tisa şi Cavnic, Vişeu, Vaser, Ruscova, Mara, Lăpuş, Sălaj şi Firiza. Pe râul Iza există un pod de gheaţă cu ochiuri. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se efectuează în condiţii de siguranţă.

Rareş Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole