Specialistii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase Maramures aduc la cunostinta publicului faptul ca recent a intrat in vigoare Legea nr.117/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.
Aceasta aduce o serie de noutati privind regimul armelor si munitiilor letale/neletale. In primul rand, potrivit prevederilor art. 27, permisul de arma are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculeaza de la data eliberarii sau, dupa caz, de la data ultimei prelungiri (ultimei vize).
Una dintre noutati se refera la faptul ca in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr.117/2011 (respectiv data de 27.07.2011), posesorii armelor neletale de autoaparare cu gaze iritant lacrimogene din judetul Maramures au obligatia de a se prezenta la Serviciul A.E.S.P., in vederea inscrierii armei in permisul de arma in cazul celor care poseda un asemenea document, respectiv obtinerea permisului de arma pentru cei care nu poseda un asemenea document si detin aceste arme in baza certificatelor de detinator.
Pentru prelungirea valabilitatii permisului de arma, titularul acestuia este obligat sa se prezinte inainte de implinirea termenului prezentat mai sus la structura de politie competenta (Serviciul A.E.S.P.) in a carei raza de competenta teritoriala isi are domiciliul sau resedinta cu armele inscrise in permis, precum si cu documentele stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
“Valabilitatea permisului de arma se prelungeste de catre autoritatea competenta pentru o perioada de 5 ani, daca titularul indeplineste conditiile legale in acest sens, respectiv: nu au suferit condamnari, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de un an, pentru infractiuni comise cu intentie ori pentru infractiuni prevazute de prezenta lege, cu exceptia cazurilor in care a intervenit amnistia sau reabilitatarea; nu sunt invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie, potrivit legislatiei in vigoare”, au anuntat oamenii legii.
O alta conditie obligatorie este aceea ca persoanele care solicita prelungirea valabilitatii permisului de port arma trebuie sa fie apte din punct de vedere psihologic si medical pentru a detine si folosi arme si munitii.
Sa nu prezinte pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor, conform datelor si informatiilor existente la organele competente, sa nu fi pierdut sau sa le fi fost sustrase in ultimii 5 ani arme letale sau arme neletale supuse autorizarii, din motive imputabile lor sunt alte doua conditii care trebuie avute in vedere.
“Neprezentarea in termen pentru prelungire valabilitatii permisului de arma atrage anularea dreptului de port si folosire a armelor si munitiilor conform prevederilor art. 47 alin.1 lit. d din Legea nr.295/2004 modificata, iar potrivit art. 1374 din Legea nr.295/2004 modificata, nedepunerea armei si a munitiei la un armurier autorizat in termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de arma constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. O alta modificare importanta se refera la conditiile de acordare a dreptului de detinere, port si folosire a armelor cu gaze. Astfel, aceasta categorie de arme este supusa regimului autorizaii, similar regimului aplicabil armelor neletale de autoaparare cu bila de cauciuc/aer comprimat.”, au mai subliniat oficialii IPJ MM.
Cat priveste permisul de arma, acesta se elibereaza titularilor certificatelor de detinator care indeplinesc o serie de conditii, cum ar fi:
– nu au fost condamnate, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de un an, cu exceptia cazurilor in care a intervenit amnistia sau reabilitarea;
-sunt apte din punct de vedere psihologic si medical;
-nu prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor, conform datelor si informatiilor existente la organele competente;
-nu le-a fost anulat in ultimii 2 ani dreptul de procurare, detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armelor letale ori neletale supuse autorizarii;
-nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase in ultimii 5 ani arme letale sau arme neletale supuse autorizarii, din motive imputabile lor, procurate in conditiile prezentei legi.
La implinirea termenului de 6 luni de la intrarea in vigoare a Legii nr.117/2011, certificatele de detinator ale posesorilor de arme neletale de autoaparare cu gaze iritant lacrimogene, care nu si-au indeplinit obligatia solicitarii eliberarii permisului de arma/inscrierea armei in permisul de arma, confera titularului doar un drept de detinere a armelor inscrise in acest document.
Nu in ultimul rand, au fost reglementate in mod distinct conditiile de port si folosire a armelor de agrement, inclusiv a celor de tip air-sof si paint-ball, astfel ca aceste arme sunt prevazute in lege, dar pot fi detinute, purtate si folosite de catre persoanele fizice si juridice, fara indeplinirea procedurilor de inregistrare sau autorizare.
In aceeasi categorie au fost introduse si armele industriale, de asomare, harpoanele destinate pescuitului si arcurile destinate tirului sportiv impreuna cu munitia/proiectilele corespunzatoare.
Rares Bogdan