De două ori se vor gândi unii locatari recalcitranţi de la Cuprom, înainte să perturbe liniştea şi siguranţa celorlalţi, asta după ce, la iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş, au fost montate camere de supraveghere. Monitorizarea video se demonstrează a fi eficientă, deşi a fost introdusă de scurtă vreme.
În locuinţele de urgenţă puse la dispoziţie în fosta clădire de birouri de la Cuprom, municipalitatea a oferit găzduire temporară romilor mutaţi de pe Craica, după ce anul trecut colibele improvizate, ridicate fără nici un fel de autorizaţie, au fost demolate. Peste 130 de familii locuiesc în fosta clădire de birouri de la Cuprom, după ce colibele lor improvizate pe Craica au fost puse la pământ. Pentru a evita orice fel de probleme, cum ar fi perturbarea liniştii publice, dar şi micile fărădelegi cu care unii locatari sunt obişnuiţi, la iniţiativa primarului Cherecheş, de câteva zile au fost montate şi ultimele camere de supravehgere, numărul lor ajungând la 45.
Locatarii sunt acum monitorizaţi în permanenţă, însă acest fapt nu îi deranjează, dimpotrivă, mai ales femeile se declară mulţumite de iniţiativa primarului. „E foarte bine aici. Avem alte condiţii decât pe Craica. Putem să ne trimitem la şcoală copiii curaţi, că avem apă. Au fost mici probleme cu ăia care nu ştiu să îşi vadă de treabă, dar acuma, de când cu camerele astea, e mai bine. E linişte, fiecare îşi vede de oala lui” spune una dintre locatare.
„Nu ne deranjează cu nimic. E mai bine. Aşa vedem tot ce se întâmplă. Eu cred că suntem mai în siguranţă, aşa se vede tot. Sunt care fac şi scandaluri şi aşa măcar se prind cei răi” susţine Gheorghe Lăcătuş, un alt locatar. Toate blocurile sociale vor fi monitorizate video Primarul Cătălin Cherecheş crede în eficienţa monitorizării video, proiect de care va beneficia în curând întreg Municipiul Baia Mare. Pentru a introduce treptat acest proiect innovator, primarul a considerat că ar fi eficient să introducă acest sistem, în primă instanţă, exact în zonele cu probleme. Şi acestea sunt în speţă cele în care se situează blocurile sociale ale municipalităţii.
„Am considerat că este necesar ca în această zonă să montăm camere pe fiecare palier. Cei pe care i-am mutat, locuiesc provizoriu aici, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respecte regulile, ordinea, curăţenia şi liniştea publică. Din acest motiv, am înfiinţat un centru de monitorizare special pentru această zonă. Vom avea în acest cartier de săptămâna viitoare şi un post special de poliţie, deoarece există diverse probleme, dar vom introduce acest sistem de monitorizare şi în celelalte blocuri sociale ale municipalităţii. ”, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare.
Supravegheaţi 24 din 24
Angajaţii firmei de securitate care asigură ordinea în zona fostei platforme Cuprom, sunt cei care monitorizează înregistrările. Costurile pentru montarea sistemului de supraveghere, care se ridică la aproximativ 10.000 de lei, au fost asigurate din sponsorizări şi de la bugetul local. 45 de camere monitorizează 24 din 24 tot ce se întâmplă în această locaţie, iar imaginile sunt stocate 30 de zile.
„12 camere monitorizează fiecare imobil, dar au fost montate şi camere exterioare, care filmează tot ce se întâmplă în curte. Astfel putem afla care locatari sunt cei care distrug sau substrag diverse obiecte, cine sunt cei care perturbă liniştea sau îi agresează pe cei mici. Prin această monitorizare putem să îi disciplinăm pe locatari şi cu siguranţă vom adopta acest model şi în celelalte zone în care avem blocuri sociale” a precizat primarul Cătălin Cherecheş.
„Totul este supravegheat 24 de ore din 24 de un agent de-al nostru. În cazul în care se observă ceva pe camere prima oară anunţăm Poliţia Locală, după care dacă este necesar şi Poliţia Judeţeană. În ultima perioadă nu am avut probleme, dar la început au existat mici probleme care s-au rezolvat şi datorită camerelor“, a spus Alexandru Tepei, reprezentantul societăţii de pază.
baiamare.ro